Weekendul ce tocmai a trecut a fost de bun augur pentru filmul romanesc, si mai ales pentru regizorul Tudor Giurgiu! Festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema a debutat in seara de 29 noiembrie, la Lincoln Center (New York) cu filmul sau Despre oameni si melci, in fata unei sali arhipline, iar pe 1 decembrie, chiar de ziua nationala, "Superman, Spiderman sau Batman", regizat tot de Tudor Giurgiu, a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 25-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film.
Pe scena de la Walter Reade Theater au urcat, pe rand: Rose Kuo, director executiv al Film Society of Lincoln Center, care a introdus evenimentul, Corina Suteu, Oana Radu si Mihai Chirilov, echipa fondatoare a Romanian Film Initiative, organizator principal al festivalului Making Waves, Scott Foundas, membru in board-ul festivalului din partea FSLC, Robert Koehler, noul director de programe la FSLC si Tudor Giurgiu, regizor al filmului proiectat in deschidere si presedinte al Festivalului International de Film Transilvania, partener de traditie al festivalului de film romanesc din New York.
Expunerea fara precedent din presa americana in chiar preziua festivalului a atras un numar record de spectatori si reprezentanti ai industriei americane de film. The New York Times i-a dedicat festivalului Making Waves prima pagina de la rubrica Arts.
Dupa numai doua zile, Tudor Giurgiu a zburat spre Malta, unde a avut loc cea de-a 25-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film, un eveniment anual de prestigiu prin care se recompenseaza cele mai importante realizari cinematografice europene.
Scurtmetrajul sau, „Superman, Spiderman sau Batman” a fost unul dintre cele 15 titluri aflate pe lista nominalizarilor la categoria Scurtmetraj european si castigatorul acestei sectiuni.
Filmul spune povestea lui Aron, un baietel de cinci ani, care, impreuna cu tatal sau, porneste intr-o dimineata pe un drum la capatul caruia doreste, asemenea eroilor din benzile desenate, sa-si salveze mama bolnava de inima.
„Sunt foarte bucuros si aproape ca nu-mi vine sa cred. Filmul asta mi-a provocat satisfactii si surprize majore, inca de pe vremea când filmam în Cluj si nici nu ne gandeam ca vom ajunge asa departe cu el. Mandria mea de clujean exulta pentru ca e un film facut în mare majoritate de catre clujeni, romani si maghiari deopotriva, o echipa extraordinara. E meritul tuturor celor cu care am lucrat, dar in special al scenaristului Doru Lupeanu, al unui copil-minune, Aaron Serban si al unui actor unic, Bogdan Zsolt”, a declarat Tudor Giurgiu.
La ceremonia de gala, regizorul a avut ocazia sa stea de vorba cu celebra actrita Helen Mirren, pe care a descris-o scris pe blogul sau ca fiind ” un om dintr-o bucata, fara fasoane. O actrita de geniu”. Mirren l-a felicitat pentru premiul obtinut si cei doi au purtat o discutie despre filmul independent.