Cutremurul de zilele trecute a stârnit panică în rândul românilor, care și-au adus aminte cu această ocazie că oricând poate avea loc un cataclism, precum cel din 1977. Chiar dacă nu a simțit cutremurul recent, Oana Roman are amintiri neplăcute despre seisme, așa cum a povestit pentru viva.ro. Iar ca mulți alții, nu a auzit de rucsacul de urgență.
Seismul de zilele trecute, cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter, nu doar că a semănat panică în rândul românilor, dar a atras atenția asupra faptului că, deși un pericol iminent, va lua prin surprindere pe majoritatea. Puțini știu cu adevărat ce trebuie să faci dacă e cutremur și mult mai puțini și-au luat măsuri concrete, cum ar fi rucsacul de supraviețuire în caz de calamitate.
Deși cutremurul din weekend a pus pe jar o țară întreagă, Oana Roman a mărturisit printr-o postare pe Facebook că nu a simțit nimic: 'Văd că mulți au chiar probleme existențiale apropos de cutremur. Eu n-am simțit nimic. Abia ațipisem și Bubble a tresărit foarte tare. Am crezut că a visat el ceva și s-a speriat. Drept care am adormit la loc. :)))) Nici blocul nu s-a mișcat prea tare'.
Oana Roman, despre cutremur: 'Stau la parter, mă simt mai în siguranță'
Totuși, unul dintre motivele pentru care Oana nu a simțit cutremurul, care pe foarte mulți i-a trezit din somn, este faptul că stă la parter, așa cum a declarat printre altele pentru viva.ro. 'Normal că ne e frică, cred că tuturor ne e frică de cutremur. Pentru că vine pe neașteptate și te simți neputincios. Îmi aduc aminte de cutremurul din ’86, a fost unul mai mare. Eram cu ai mei la Snagov și țin minte că tata s-a speriat foarte tare. Apoi, prin ’90 sau ’91 a mai fost unul, eram la școală și a fost panica destul de mare', ne-a povestit vedeta.
Întrebată dacă știe ce trebuie să faci dacă e cutremur, aceasta ne-a spus: 'Știu că trebuie să mă bag sub grindă și să nu iau liftul sau să merg pe scări . Eu oricum stau la parter, deci mă simt cumva mai în siguranță.' În schimb, Oana ne-a mărturisit că nu știa de existența ghiozdanului de urgență în caz de cutremur.
Ce să faci dacă e cutremur
Printre sfaturile esențiale în caz de cutremur este acela de a nu părăsi locuința, scările fiind unul dintre cele mai periculoase locuri în care te poți afla, la fel ca și liftul. Printre locurile sigure unde să te adăpostești în caz de cutremur se numără spațiul de sub mese, holurile, colțul camerelor, lângă stâlpii de rezistență. Trebuie evitat spațiul de lângă ferestre sau oglinzi, bucătăria sau vecinătatea unor obiecte ce ar putea să cadă.
Rucsacul de supraviețuire în caz de cutremur trebuie să conțină: apă, alimente ușoare și neperisabile, trusă de prim ajutor, pătură, cuțit, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de rezervă, fluier, articole de igienă personală, agenda cu numere de telefon esențiale.
Foto: arhiva VIVA!
Citește și:
Cum s-au îmbrăcat vedetele de Halloween. Unele sunt de-a dreptul înfiorătoare!
Fiica Andreei Esca s-a întors în România. Alexia Eram a petrecut o noapte în club alături de iubit