Povestea lui Nicolae Linca, singurul pugilist român care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice. A făcut performanță cu un deget fracturat și a murit în singurătate

 Ifrim Georgiana
.

Nicolae Linca este o legendă a boxului românesc. Până în prezent, este singurul pugilist din țara noastră care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice, o performanță impresionantă în condițiile în care a luptat, pe parcursul întregii competiții, cu un deget fracturat. Ultimii ani de viață au fost deosebit de dificili, fiind bolnav de Parkinson și Alzheimer.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Nicolae Linca, unul dintre cel mai importanți pugiliști ai României, s-a născut născut pe 1 ianuarie 1929, în localitatea Cergăul Mare, județul Alba. A fost un sportiv dedicat, caracterizat de o tehnică unică și o determinare extraordinară. De-a lungul carierei, a obținut numeroase titluri și medalii, dar cea mai importantă victorie rămâne cea de la Jocurile Olimpice de la Melbourne, în 1956.

nic9nic9

Citește și: Cât costă rochia purtată de Carmen Iohannis la Ambasada României de la Paris, înainte de Jocurile Olimpice. A accesorizat-o cu o geantă mai scumpă decât ținuta

Citește și: Elisabeta Lipă, despre delegația României înainte de Jocurile Olimpice la Paris: „Bătălia este cruntă și toată lumea își dorește să fie acolo, pe podium. Totuși, noi avem puterea să ne luptăm cu ei, cot la cot, de la egal la egal. Asta înseamnă că noi compensăm prin…” / EXCLUSIV

Citește și: Nuntă cu 1200 de invitați în Maramureș. Toată lumea este îmbrăcată în alb, iar imaginile virale pe TikTok au stârnit râsul: „Am zis că e filmare de la Beach Please. Legenda spune că Selly a fost organizator”

Citește și: Claudia Iosif (Babs) a rupt orice legătură cu Dorian Popa, la un an de la despărțire: „Eu sunt fericită și împlinită. Nu ne-am mai văzut de când…' / Pe Cheluțu, câinele artistului, îl împart prin intermediul menajerei

Povestea lui Nicolae Linca, singurul pugilist român care a cucerit aurul la Jocurile Olimpice

Nicolae Linca a debutat în lumea boxului în 1944, conform lucrării „Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România' (Ed. Aramis, Bucureşti, 2002). Multă vreme, pugilistul a fost legitimat la Clubul Dinamo din București, unde a cucerit de patru ori titlul de campion mondial.

În 1956 a atins apogeul carierei sale, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, când a cucerit medalia de aur la categoria semimijlocie, 67 kilograme. Performanța sa este cu atât mai impresionantă cu cât a luptat, pe parcursul întregii competiții, cu un deget fracturat. Până în prezent, Nicolae Linca a rămas singurul campion olimpic la box al României.

La vremea respectivă, boxerul avea 27 de ani și a reuşit să-i învingă la puncte pe Hector Hatch (Fiji) şi Nicholas Andre (Africa de Sud), iar în semifinale a trecut de englezul Nicholas Gargano. În finala olimpică, Linca s-a duelat cu Fred Tiedt, câștigând cu 3-2.

Nicolae Linca a cucerit aurul cu un deget fracturat

La Jocurile Olimpice de la Melbourne, legendarul pugilist a luptat încă de la prima dispută cu degetul mare de la mâna dreaptă fracturat. Deși i s-au făcut câteva puncții cu novocaină, acestea nu au fost suficiente pentru a-i atenua durerea.

„Durerea mâinii îmi înceţoşase vederea şi chiar judecata. Pauză. Aş vrea să spun că am ajuns la capătul puterilor, dar simt că n-am dreptul să spun asta. După câteva lovituri, mâna dreaptă mi se pare un simplu ciot la capătul căruia se află o mănuşă cu plumb. Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi. Şi de-o mai apărea unul, mă voi lupta şi cu el', scria eroul de la Melbourne în lucrarea publicată în 1964.

Nicolae Linca a avut un palmares impresionant, cu medalii de bronz la Campionatele Europene de la Varşovia (1953) şi Berlin (1955), precum şi la Campionatul Mondial Universitar din 1951.

Nicolae Linca a pierdut doar 25 de meciuri în timpul carierei

Pe parcursul carierei, Nicolae Linca a câștigat 281 de meciuri, pierzând doar 25. Odată retras din ringul de box, a devenit antrenor de box în Alba Iulia. Maestru Emerit al Sportului, pugilistul a fost distins cu Ordinul Muncii, clasa a II-a.

În 1973, a fost trecut în rezervă de la clubul Dinamo, cu gradul de locotenent-colonel. În decembrie 2005, Nicolae Linca a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I.

Loviturile încasate în timpul carierei aveau să-i afecteze starea de sănătate. La începutul anilor ’90, un control medical arăta că suferea de coxartroză la şoldul drept. Situația s-a înrăutățit în ultimii ani de viață, când a fost diagnosticat cu două boli neurologice.

Nicolae Linca a murit în anonimat și bolnav

Pe 27 iunie 2008, Nicolae Linca a murit. Ultimii ani din viață i-a petrecut la Feisa, alături de soția lui, Elena Maria. Pentru că suferea de Parkinson și Alzheimer, momentele de luciditate erau foarte rare.

„M-au ținut afară ca să nu sufăr, dar eram pregătită. Știam că e inevitabil. Cu o oră înainte să moară mă sunase Mihai Leu să mă anunțe că trece pe la noi. El este un băiat deosebit și mereu a fost alături de noi. Când mi-am mai revenit din șoc i-am telefonat să-i dau vestea. El a spus că tot vine la Feisa', a povestit soția pugilistului, cea care i-a fost alături 56 de ani.

Nicolae Linca își doarme somnul de veci în cimitirul din Feisa, comuna Jidvei, Alba.  

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton