Prețul gazului a explodat după ce Rusia a atacat Ucraina. Scumpiri de 41%

.

Așa cum era de așteptat, prețul gazului a crescut enorm după ce Rusia a atacat Ucraina, în această dimineață. Bursele din toată lumea sunt în declin, după ce preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut azi cu 41%.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


După ce Rusia a atacat Ucraina în zorii zilei de joi, 24 februarie, prețul gazului a crescut cu 41% după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg. Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, barilul de petrol a depășit 100 de dolari și a atins cel mai mare nivel din 2014 încoace.

Prețul gazului a crescut cu 41% după ce Rusia a atacat Ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia a dus la la căderea burselor europene, care au început sesiunea de joi pe roșu. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un megawatt-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un megawatt-oră. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, într-o alocuţiune televizată surpriză, o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei, scrie Agerpres. Acest lucru a declanșat instantaneu scumpirea prețului la gaze.


Imediat după declașarea războiului din Ucraina, prețul gazului a crescut cu 41%, iar bursele din toată lumea au fost în declin, fiind înregistrate scăderi și la bursele asiatice.

Prețul gazului, la bursa de la Amsterdam, a crescut joi dimineață cu aproximativ 40% și a trecut de 120 de euro pentru un megawatt oră. În orele urmatoare a mai coborât ușor, dar investitorii și traderii par să rămână în alertă.

Același scenariu îngrijorător a fost și în cazul petrolului, care a depășit pragul de 100 de dolari pe baril la scurt timp după discursul lui Vladimir Putin și ajuns în scurt timp la peste 102 dolari, cel mai mare nivel din ultimii ani. Iar creșterile au continuat pe parcursul dimineții, notează stirileprotv.ro.



Prețurile mari la gaze vor persista

În condițiile în care criza energetică în continentul deja exista și dat fiind că Europa depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze și stocurile reduse de gaze au trimis preţurile la valori-record, prețul gazului a explodat după ce Rusia a atacat Ucraina. Deși ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că Rusia intenţionează să menţină „neîntrerupte’ livrările de gaze peste hotare, analiștii prognozează că preţurile mari la gaze vor persista pentru restul acestui an, deoarece există un deficit la acest combustibil utilizat la producţia de electricitate, în industrie şi la încălzirea locuinţelor.


În mod normal, aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina, iar analiştii au avertizat că orice escaladare a conflictului ar putea perturba aceste livrările. În condițiile în care prețul gazului a crescut în prima zi cu 41%, previziunile nu sunt deloc optimiste.

„În eventualitatea unor perturbări prelungite, stocurile de gaze nu vor putea fi refăcute pe parcursul verii. Ne vom confrunta atunci cu o situaţie catastrofală în care stocurile de gaze vor fi aproape zero înainte de iarna următoare. Preţurile vor exploda. Industriile vor fi nevoite să îşi oprească activitatea. Va apărea o spirală inflaţionistă. Criza energetică din Europa ar putea să declanşeze o recesiune globală’, a declarat Kateryna Filippenko, analist şef la Wood Mackenzie.