Primii refugiați ucraineni au ajuns în România, pe la Sighetu Marmației. Cozi uriașe de mașini și oameni care merg pe jos

 Oana Pantazi
.

Primii refugiați ucraineni au trecut, azi, în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, după ce Rusia a inițiat atacul asupra Ucrainei. Oficialii de la București au declarat că s-au pregătit să primească 500.000 de ucraineni.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Primii ucraineni de etnie română din zona Solotvino au început să vină înspre țara noastră, după ce, în zorii zilei de azi, Rusia a atacat Ucraina. Pe teritoriul ucrainean se deplasează spre vamă coloane imense de mașini, dar și zeci de oameni care intenționează să treacă pe jos 'Podul Istoric'. Deși menționează că vin în România în scop turistic, realitatea este evidentă. Oficialii de la București au declarat că sunt gata să primească 500.000 de refugiați ucraineni, în timp ce la Sighetu Marmației sunt pregătite acum taberele de refugiați.

explozie-kiev-razboi-rusia-ucraina-profimedia-2explozie-kiev-razboi-rusia-ucraina-profimedia-2

Primii refugiați ucraineni au ajuns în România

În timp ce pe agențiile de presă și în social media apar imagini tulburătoare în urma bombardamentelor inițiate de ruși, populația încearcă să se pună la adăpost. Sunt cozi imense la bancomate, la magazinele alimentare și la benzinării, iar cei mai mulți încearcă să părăsească Ucraina. Primii refugiați ucraineni au intrat deja în România prin PTF Sighetu Marmației, la vamă fiind cozi imense de mașini, în timp ce alții se deplasează pe jos.

Citește și: Rusia a atacat Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare. Cel puțin 8 persoane au fost ucise

Citește și: Drama mamei care a trecut pe jos granița din Ucraina în România: „Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil'

Citește și: Mesajul emoționant transmis de un soldat ucrainean familiei: „Mami, tati, vă iubesc”

Citește și: Marcel Pavel, panicat de războiul ruso-ucrainean: „Soția mea mai are un verișor în Rusia, ne preocupă'

Un maramureşan aflat în zona orașului Lvov, situat la 80 km de Polonia, a transmis: 'Suntem aici pentru a încărca marfa și a o transporta în Germania. Văd foarte multă agitație în zonă. Inclusiv aici printre cei care conduc firma, cetățeni ucraineni. Ni s-a transmis să părăsim imediat Ucraina. Sperăm să fie totul bine. Vorbesc oamenii aici că au bombardat și Aeroportul din Lvov', notează Antena 3. 

Un cetățean ucrainean de etnie română, aflat în acest moment pe teritoriul României, a declarat pentru sursa citată: 'Soția și copilul meu sunt în Ucraina. Eu sunt la muncă în România. Nu știu cum vom face, dar încerc să îmi aduc soția și copilul aici. Sper să reușească să treacă podul istoric la Sighetu Marmației', a spus bărbatul din Biserica Alba (Ucraina).

Și turiștii surprinși de război s-au refugiat în România

Autoritățile locale din Sighetu Marmației s-au mobilizat și au găsit locuri de cazare pentru refugiați, dar momentan așteaptă decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș. Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, a declarat pentru G4Media că prin punctele de frontieră au trecut joi cu 15-20% mai mulți cetățeni ucraineni decât de obicei. În România au intrat însă și turiști europeni pe care războiul i-a surprins în Ucraina.

„Oamenii care au ajuns în punctul de frontieră sunt în special turiști veniți din toată Europa, pe care bombardamentele i-au găsit în Ucraina, la Bukovel. Au spus că au auzit din hotelurile în care erau cazați tot ce se întâmplă. Acum vin pe jos în România, au ales să fugă din calea războiului. Zborurilor lor, oricum, au fost anulate.

Familii întregi de ucraineni au venit cu mașinile. Au rude la Sighetu Marmației și spun că au venit pe termen nelimitat, pentru că în țara lor este panică generală și, între altele, nu se mai poate plăti cu cardul', a declarat corespondentul Digi24, aflat la Sighetu Marmației.

Foto: Captură video Digi24, Antena 3, Hepta, Profimedia

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton