Centrala de la Cernobîl a fost capturată de către soldații ruși în seara zilei de joi, 24 februarie. În urmă cu puțin timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că respectivele centrale nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă și că nu au fost afectate. Un fizician român vine și spune acum că nivelul radițiilor a crescut semnificativ, la puțin timp după această invazie.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au început invazia. Joi seara, 24 februarie 2022, centrala a fost capturată de soldații ruși, însă Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că funcționarea acesteia nu a avut de suferit și totul este în parametri normali.
Cu toate acestea, după ce rușii au ajuns și la Cernobîl, Cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui spune că situația devine îngrijorătoare, întrucât radiațiile din jurul centralei sunt în creștere. În ultime ore au fost înregistrate schimbări semnificative, motiv pentru care cercetătorul a tras un semnal de alarmă. De asemenea, și oficialii din Ucraina au observat modificări.
Citește și: Cum se înțeleg Carmen de la Sălciua și Culiță Sterp, la 2 ani de la divorț: „Am ajuns într-o fază…'
Citește și: Ce cadou a primit Dan Negru de la Antena 1, de ziua lui.Și-a dat demisia, dar nu a fost uitat
Citește și: Mesajul emoționant transmis de un soldat ucrainean familiei:'Mami, tati, vă iubesc'
Ce spune un fizician român despre nivelul radiațiilor de la Cernobîl, după ce Rusia a atacat Ucraina
Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti. În urmă cu puțin timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă și că nu au fost afectate.
Cu toate acestea, Agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, conform Sky News. Totodată, și un fizician român a specificat faptul că a observat o creștere a radiațiilor după invazia Rusiei.
„Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru. Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul', a transmis fizicianul Silviu Gurlui.
Cu toate că cele trei reactoare sunt oprite din 2000, iar reactorul 4 este izolat, combustibilul radioactiv există. Anumite incendii ar putea produce un adevărat dezastru.
„Deşi, din 2000, toate cele trei reactoare sunt oprite, iar reactorul 4 e izolat, combustibilului radioactiv există. Ar fi un dezastru ce se poate vedea doar în filmele cele mai înfricoşătoare. Anumie incendii stârnite în vecinătatea reactorului 4, ar produce de asemenea foarte mari probleme prin răspândirea în atmosferă a materialului radioactiv', a mai spus Silviu Gurlui.
Angajații de la Centrala nucleară de la Cernobîl, luați ostatici de ruși
În prima zi în care Rusia a atacat Ucraina, angajații de la Cernobîl au fost luați ostatici de ruși. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat într-o conferință de presă că există persoane care sunt ținute cu forța de către soldații ruși.
'Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora personalul instalațiilor de la Cernobîl este ținut ostatic în prezent de către soldații ruși. Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și foarte îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor.', a spus aceasta.
Soldații ruși au ajuns la Cernobîl
Totodată, Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel, scrie Digi24.
„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forţe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel', se arată în declaraţia AIEA.
sursă foto- Profimedia și Facebook