Să fie show de Sărbători! Spectacolul luminilor în jurul lumii

 Alina Dan
.

Finalul de an este, fără nicio urmă de îndoială, cea mai frumoasă, cea mai veselă și cea mai așteptată perioadă. Nu contează statutul social, nici religia și nici măcar temperaturile de afară nu știrbesc nimic din bucuria Sărbătorilor. La -20 de grade, dar și la +30, s-au împodobit brazi și s-a spus „An Nou fericit!“, totul sub mirajul unui spectacol de lumini de neegalat.

Berlin decorat de SărbătoriBerlin decorat de Sărbători

Cu mult înainte de Crăciun și până după Anul Nou, Orașul Luminilor este mai strălucitor ca oricând. Sărbătorile și-au anunțat prezența la Paris încă de la începutul lunii noiembrie, când celebrele Galerii Lafayette s-au gătit în cel mai luxuriant mod imaginabil. Pe 7 noiembrie, au fost aprinse primele luminițe în bradul de Crăciun.

Invitata specială a momentului, așteptat nu doar de către parizieni, ci și de către turiști veniți pentru această ocazie, a fost actrița și producătoarea americană Jessica Chastain. Din acel moment, oricine trece pragul galeriilor pășește, de fapt, în lumea imaginară a copilăriei, în care staruri sunt personajele fantastice create din oțel, carton și mii de luminițe. De altfel, anul acesta, Sărbătorile în Galeriile Lafayette parcă au fost gândite în special pentru copii.

Cei mici, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, au fost rugați să deseneze personajele de Crăciun preferate. Ulterior, acestea au fost transformate în jucării-gigant care animează scenele create în vitrinele Galeriilor. În rest, lumini și iar lumini, care sunt și mai captivante în interiorul marelui magazin, unde bradul oferă, la fiecare 30 de minute, un spectacol de excepție. Bucuria copiilor și cheltuiala părinților, pentru că spectacolul din Galeriile Lafayette este, în esență, o isteață mișcare de marketing. Vitrinele marilor branduri au fost, la rândul lor, regândite pentru perioada Sărbătorilor.

La Moscova se păstrează tradiția

În îndepărtata și înghețata Rusie, la Moscova, Sărbătorile au culoarea lor. Rușii nu s-au grăbit să dea startul sezonului de iarnă, pentru că, în cazul lor, sărbătorile respectă datele din Calendarul Iulian. Piața Roșie, punctul turistic cel mai fierbinte al metropolei ruse, a fost decorată anul acesta tradiționalist, fiind respectată întocmai cromatica turlelor Catedralei Sf. Vasile, un joc de culoare ce te poartă cu gândul la acadele.

Lumea magică a Sărbătorilor și-a găsit reprezentarea și în marele brad care tronează în Piața Roșie. Printre globurile roșii, argintii, galbene și albastre și-au făcut loc personaje din poveștile rusești, unele familiare și nouă: crocodilul Gena și lupul cel lacom din serialul de animație „Nu, pogodi!, alături de Matrioshka. Chiar și în estul Europei se simte suflul vestic, așa că Piața Roșie este, pe toată durata sărbătorilor de iarnă, un uriaș târg cu produse tradiționale, unde comercianții par, la rândul lor, desprinși din frumoasele povești rusești.

Pe americani nu-i întrece nimeni

Când vine vorba despre Sărbători și decorul specific lor, americanii sunt exuberanți. Multe culturi și mai multe viziuni – aceasta este America. Sărbătorile sunt, însă, unitare din punct de vedere al decorațiunilor: se poartă luxul și explozia de culoare. Poate tocmai de aceea alegerea Melaniei Trump de a decora aripa estică a Casei Albe exclusiv cu brazi roșii a fost privită nu doar ca o manifestare a simțului estetic marca Trump, ci, mai degrabă, ca lipsă de inspirație. Din fericire, situația a fost salvată de restul palatului prezidențial, decorat conform așteptărilor. Și tot din fericire, lumea întreagă a uitat rapid de brazii roșii de la Casa Albă, după aprinderea luminilor celebrului brad din Centrul Rockefeller, considerat simbol universal al începutului sezonului sărbătorilor de iarnă.

În Asia, Sărbătorile sunt europene

Sărbătorile au venit mai devreme și la Seul, pentru că, în Coreea de Sud, sfârșitul de an este prilej festiv. Și atât de mult le place sud-coreenilor această perioadă a anului, încât țara lor a ajuns în topul destinațiilor de vacanță în perioada iernii, dar mai ales de Crăciun, când sunt organizate, atât în Seul, cât și în Busan, o serie de festivaluri, dintre care cel mai renumit este acela din Lotte World.

Tot în Asia, în Macao, localnicii sărbătoresc Anul Nou chinezesc la începutul lui februarie. Asta nu-i împiedică, însă, cu nimic să se bucure de Sărbători pe toată durata iernii. Ora-șul, considerat patria asiatică a cazinourilor, gravitează acum în jurul conceptului de timp, iar Festivalul Luminilor a devenit prilej pentru a pune în valoare, o dată în plus, elemente autohtone ale gastronomiei, arhitecturii, culturii și creativității.

Londra s-a întrecut pe sine

De departe, cel mai mare spectacol de lumini în perioada Sărbătorilor în Europa este cel londonez. Anul acesta, capitala Marii Britanii a furat startul inaugurării luminilor de Crăciun, momentul festiv fiind corelat cu lansarea celebrului film „Bohemian Rapsody. Pe 21 octombrie, Carnaby Street, celebra arteră comercială, a fost luminată cu versuri ale capodoperei muzicale semnate Queen. Momentul grandios a fost oficiat de către Brian May și Roger Taylor, doi dintre granzii trupei cu milioane de fani în toată lumea, alături de alte nume din distribuția peliculei favorite la Oscarul de anul acesta, printre care Rami Malek – cel despre care toată lumea spune că îl interpretează magistral pe Freddie Mercury.

Foto:Hepta

Articole interesante si exclusivitati, in numarul de ianuarie al revistei VIVA!, disponibil la toate punctele de difuzare a presei

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton