Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune. Suma stabilită de judecătorii greci

.

Sorin Oprescu poate fi eliberat pe cauțiune, a decis marți Curtea de Apel de la Atena. Judecătorii greci au stabilit o cauțiune de 5.000 de euro pentru Sorin Oprescu, ce trebuie plătită astăzi. Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv, în 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție și prins în Grecia, după ce a plecat din țară.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS AICI!


Magistrații eleni au hotărât ca Sorin Oprescu să rămână liber până la următorul termen de judecată. Fostul primar al Capitalei trebuie să plătească, până mâine, o cauțiune de 5.000 de euro.

Sorin Oprescu, eliberat pe cauțiune

Curtea de Apel de la Atena a judecat cererea de extrădare într-o ședință de luni care a durat aproximativ șase ore, iar judecătorii au decis amânarea pronunțării deciziei pentru marți.


Sorin Oprescu a povestit ceea ce s-a întâmplat pe parcursul urmăririi penale, dar și pe parcursul proceselor pe care le-a avut în România, unde a explicat că nu a avut parte de o judecată dreaptă.

Fostul edil al Capitalei a venit cu o mărturie sinceră, așa cum spun și avocații, dovadă că procurorul a cerut cercetarea lui mai departe în stare de libertate. Cu alte cuvinte, același procuror care a cerut inițial arestarea preventivă, în acest moment, după ce a ascultat pledoariile atât ale lui Sorin Oprescu cât și ale celorlalți martori, a venit cu propunere către instanță ca Sorin Oprescu să fie lăsat în libertate timp de 30 de zile până când vor fi aduse din România documente care să valideze diferite probe din dosar, potrivit Antena 3.


Ce obligații are Sorin Oprescu, după ce va fi eliberat pe cauțiune

Completul de trei judecători a fost de acord cu propunerea procurorului, așa că Sorin Oprescu va fi eliberat. În acest moment a fost condus în arestul Curții de Apel din Atena până când va depune cauțiunea de 5000 de euro. 


Este doar o chestiune de câteva ore până când acesta ar putea fi eliberat.

Sorin Oprescu nu are voie sa părăsească Grecia și va trebui să se prezinte în fiecare lună la poliție, pe data de 5 și pe data 16, pentru un control judiciar.

Citește și: Laurențiu Reghecampf, despre căsătoria cu Corina Caciuc: „Urmează. Important este să îmi termin divorțul

Citește și: Drama prin care trece Sorina Guță. Tzanca Uraganu a dat vestea: ‘Se zbate între viață și moarte

Adriana Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, declarații în fața judecătorilor din Grecia


Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu, a dat declaraţii în faţa instanţei din Atena, acolo unde judecătorii analizează cererea de extrădare a fostului primar al Capitalei. Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica a explicat că Sorin Oprescu este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat în România.

Adriana Nica, medic ATI, este partenera de viață a lui Sorin Oprescu de 12 ani. Cei doi locuiau împreună, iar în ultima perioadă în care Oprescu se mutase în Grecia, dr. Nica făcea naveta România-Grecia în fiecare weekend.


Medicul a făcut declarații în fața instanței din Atena, unde se judecă extrădarea lui Sorin Oprescu.

„Sunt partenera lui de viață de 12 ani. Locuim împreună de 12 ani. Veneam în fiecare weekend la el, de când este aici. Locuiește în Grecia de anul trecut de când a ieșit la pensie. Locuiește permanent aici. De mult și-a dorit când iese la pensie să vina în Grecia.

Când a terminat activitățile în București să aibă un venit asigurat pe lună, s-a mutat aici. Eu veneam în fiecare lună și toate concediile le petreceam aici.


Nu ne-am căsătorit pentru că nu consider că un act este necesar pentru a arăta cuiva că îl iubești. Este un om de o loialitate, devotament, apreciere față de oameni.

Este profesor universitar, medic chirurg care a salvat mii de vieți, niciodată nu a avut nicio reclamație din partea unui pacient în 50 de ani de activitate. Nicio reclamație de la vreun coleg sau student pe care i-a format ca medici.

Pentru mine este un șoc că se află închis aici. Un om de calibrul lui, la 71 de ani, cu boli cronice care necontrolate duc la moarte și practic el a primit o condamnare la moarte și întrebarea este de ce și pentru ce. Pentru că orice situație rezolvata post-mortem este fară valoare', a declarat Adriana Nica în faţa instanţei.


Pedeapsă dublată pentru Sorin Oprescu la Curtea de Apel București

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv în 13 mai la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie. În prima instanță, primise 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.


Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București după mai bine de 6 ani de procese, dosarul trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015.

Astfel, Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, 6 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor. După contopirea pedepselor, instanța aplică pedeapsa închisorii cea mai grea – 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca fostul primar al Capitalei să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare. Din această pedeapsă va fi dedusă perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 6.IX.2015 la data de 14.I.2016, inclusiv.

În 13 mai 2019, Sorin Oprescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.