Tilly Niculae suferă de psoriazis şi nu se fereşte să recunoască. A postat o fotografie în care se văd clar semnele bolii: „Psoriazisul mă termină psihic, plâng de usturime!”

.

Tilly Niculae, actriţa pe care toată lumea o ştie din serialul „La bloc' a dezvăluit că suferă, de 13 ani, de psoriazis şi nu se fereşte să-şi ţină fanii la curent cu evoluţia bolii. Tilly a postat o fotografie în care se văd clar semnele psoriazisului pe palmele sale.

„Psoriazisul mă termină psihic. Sunt nouă ani de când am boala asta și nu cred că o să mai treacă vreodată. Sper doar la o ameliorare.


Au vrut după biopsie să îmi dea niște pastile atât de puternice încât doi ani nici că mai aveam voie să rămân însărcinată. Le-am refuzat din start. Mi-a afectat viața atât de mult, dar încerc sa rămân pozitivă ca să nu se agraveze. Încă sunt genul care-i mulțumesc lui Dumnezeu că este doar atât și că sigur o să-i dau eu de cap.', a dezvăluit vedeta în urmă cu câţiva ani.

Tilly Niculae a publicat, de-a lungul timpului, fotografii în care arată fanilor cum arată palma sa afectată de psoriazis şi în care se vede clar că boala a evoluat.


În urmă cu patru ani, Tilly povestea cum i s-a declanşat boala, pentru ca toată lumea să înţeleagă faptul că nu este o afecţiune dermatologică contagioasă:

„Acum 9 ani, am avut un şoc emoţional şi astfel s-a declanşat boala. Ani la rând, medicii mi-au spus că e o eczemă şi mi-au dat creme peste creme, dar nimic nu a funcţionat. Puţini ştiu că eu nu îmi pot spăla copilul. Port mănuşi menajere să nu o zgârii pe fetiţa mea şi plâng de usturime noaptea (…) M-am învăţat să trăiesc cu această boală, care este autoimună şi, din păcate, la mine nu a reacţionat la niciun medicament. Sunt deja un caz injectabil’.

Ce este psoriazisul

Psoriazis este o boală de piele, care se manifestă prin descuamări (cojiri ale epidermei) însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele.

Psoriazisul apare atunci când sistemul imun al unei persoane trimite semnale greșite către celulele pielii și, astfel, ele se dezvoltă mai repede. În mod normal, celulele pielii se reînnoiesc la 28 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces se petrece la fiecare 3-6 zile, iar celulele rezultate nu sunt complet maturate și migrează la suprafața pielii, adunându-se în plăcile caracteristice.


Cauza rămâne în continuare necunoscută, dar se pare că factorul genetic, influențele din mediu (infecții, anumite medicamente, alcoolul, stresul) și factorii imunologici joacă un rol important.