Val de reacții după ce Nemo, reprezentatul Elveției, a câștigat Eurovision 2024 și a spart trofeul. Mihai Trăistariu: "Trebuie să vii cu chestii controversate, interesante, inedite, șocante. Dacă nu vii cu ceva șoc..." / Dan Negru și purtătorul de cuvânt al BOR, comentarii după momentul controversat

.

Val de reacții după ce Nemo, reprezentantul Elveției, a câștigat Eurovision 2024 și a spart trofeul. Melodia „The Code', sub forma unui manifest LGBTQ+, a împărțit fanii concursului muzical în două tabere. Mihai Trăistariu, Dan Negru, Jessie Baneș sau Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al BOR) au reacționat după triumful artistului de 24 de ani.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Finala Eurovision 2024, organizată de Suedia, a avut loc sâmbătă, 11 mai. Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croaţia, Irlanda, Luxemburg, Israel, Lituania, Austria, Olanda, Norvegia, Grecia, Estonia, Elveţia, Georgia și Armenia s-au calificat în lupta pentru trofeul. Nemo, reprezentatul Elveției, a fost desemnat câștigătorul celei de-a 68-a ediție a concursului.

Citește și: Elveția a câștigat Eurovision 2024! Cine este Nemo, artistul care a obținut cele mai multe note de 12 din partea juriului / Clasamentul final


Citește și: Finala Eurovision 2024 – 11 mai. Ce țări se luptă pentru trofeu și cine se numără printre favoriți / România nu participă din lipsa banilor

Citește și: Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au poprire pe bunurile comune, după ce el i-a făcut plângere penală. Vila de la Snagov este vizată: „Este fără serviciu, nu mai are dreptul să antreneze…’

Citește și: Mihai Leu, după ce a fost adus cu elicopterul de urgență de la Hunedoara la Spitalul Fundeni: „Sper să mă refac repede'. Cum se simte acum și cu ce problemă s-a confruntat


Val de reacții după ce Nemo, reprezentatul Elveției, a câștigat Eurovision 2024 și a spart trofeul

Sâmbătă seara, Nemo a urcat pe scena Eurovision 2024 cu piesa „The Code’, și a obținut 591 de puncte. Artistul de 24 de ani a spart trofeul din sticlă la scurt timp după ce l-a primit. El a explicat mesajul din spatele interpretării sale: „Este despre călătoria pe care am început-o odată cu conştientizarea faptului că nu sunt nici bărbat, nici femeie’.


Mihai Trăistariu s-a arătat dezamăgit de ediția din acest an a concursului Eurovision. Artistul crede că s-a mai pus mai puțin accent pe interpretare și mai mult pe reprezentarea scenică.

„În 1956, când a pornit el, era doar un concurs de creație muzicală, conta doar cântecul și atât. Deja a devenit acest Eurovision un fel de bal mascat. Eu, personal, sunt un pic deranjat. Nu total, dar sunt, pentru că eu sunt pe cântat, pe muzică, pe valoare. De exemplu, din tot concursul care a fost anul ăsta n-am reținut decât refrenul Franței. Nu se mai rețin refrene, piesele parcă nu mai contează. Contează cum îmbraci tu melodia în alea trei minute. De exemplu, Irlanda a venit cu Satana pe scenă, efectiv a venit cu draci, cu vârcolaci, și a luat locul 6. Adică a plăcut, a fost votată și de jurați şi de public’, a explicat artistul.


Mihai Trăistariu a concluzionat că sunt mai apreciate momentele care șochează opinia publică: „Trebuie să vii cu chestii controversate, interesante, inedite, șocante. Dacă nu vii cu ceva șoc, nu mai. Eu am observat deja. Dacă ești foarte bun, ești în față, sau dacă ești foarte controversat. Dacă ești șters și cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul’.

Dan Negru, despre finala Eurovision 2024

Dan Negru, care a prezentat preselecțiile Eurovision cu ani în urmă, a reacționat după victoria lui Nemo. Prezentatorul TV este de părere că lucrurile s-au schimbat dramatic în ultimele ediții, deși pare că societatea parcurge un traseu spre incluziune.


„Am prezentat acu vreo 25 de ani primele preselecții naționale de Eurovision. Ăsta de azi îmi amintește de Nastratin Hogea care călărea invers un măgar. Când progresiștii de atunci l-au întrebat de ce călărește invers măgarul, Nastratin le-a spus nu stau eu invers pe măgar, măgarul stă cu capul în direcția greșită dar îl las să creadă că avansează’, a comentat Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Jessie Baneș: „Am rămas stupefiată’

Jessie Baneș e revoltată din cauza mesajului din spatele piesei „The Code’, interpretată de artistul Nemo.


„Sâmbătă seară a avut loc marea finală a concursului Eurovision 2024, concurs pe care eu nu-l mai urmăresc de mulți ani. Și anul acesta, la fel ca în anii trecuți, au avut loc o mulțime de controverse: reprezentantul Olandei a fost dat afară pe seama unui scandal, au fost multe tensiuni legate de participarea Israelului.

Dar nu despre asta vreau să discut acum, ci despre câștigătorul din 2024, un tânăr din Elveția pe numele său Nemo, în vârstă de 24 de ani, care a interpretat piesa ‘The Code.


Am intrat pe YouTube să-i urmăresc reprezentația și vreau să vă spun că am rămas stupefiată să văd un băiat de 24 de ani, îmbrăcat în roz, într-o fustiță și care cânta despre faptul că el este non-binar! Întrebat în legătură cu această melodie, Nemo a spus că a conceput-o în momentul în care și-a dat seama că nu este nici bărbat, nici femeie’, a spus Jessie Baneș pe TikTok.

Artista crede că România nu-și are locul la Eurovision, concurs ce pare, după spusele ei, să promoveze exclusiv minoritățile.


„Este foarte trist să vedem că Eurovisionul a devenit un concurs despre minorități! Nu mai are legătură cu muzica, cu arta, cu talentul de a pune în scenă o reprezentație, nu mai este nici despre cultura fiecărei țări.

Este doar despre spălarea pe creier a tinerilor care urmăresc acest concurs de peste tot de pe glob și mă bucur din suflet ca anul acesta România nu a mai participat și sper să n-o mai facă nici în următorii ani.

Iar în legătură cu artiștii români care se plângeau că ‘România nu participă anul acesta, ce trist! Ce păcat!, să nu vă mai aud, dragi artiști din România, cu astfel de baliverne! Ia uitați-vă cine a câștigat! Ce să căutăm noi acolo?!’, a adăugat ea.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR: „Victoria lui nimeni’

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a avut o reacție vehementă după victoria Elveției la Eurovision 2024.

„Victoria lui Nimeni (Nemo)… una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviinţe şi bunului-simţ, toate caricaturizate şi evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare.

O masă în stare de ebrietate ideologică din care cultura reală, elementarele repere morale şi însuşi sensul au fost izgonite de activismul şleampăt care huiduie realitatea, siluieşte arta, face ţăndări ierarhiile şi cântă ridicol prohodul planetei căreia i-a crescut temporar temperatura, un simptom manifestat recurent în istoria ei cosmică. Nemo/ Nimeni. Nu întâmplător, ci foarte expresiv în context’, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

Vasile Bănescu a făcut un scurt comentariu și despre semificația piesei „The Code’, interpretată de artistul elvețian: „Codul unei uşi desenate pe un zid. Destinaţia oricărei sminteli ideologice. Un imn chinuit înălţat non-binarităţii, fluidizării aberante a datului ontologic al sexualităţii masculine şi feminine, lichidării distincţiilor dintre chipurile binelui & răului şi a distincţiei dintre adevăr şi minciuna numită deconstructivist ‘post-adevăr, dincolo de care începe nu vreo superioară libertate, ci curtea strâmtă a sordidului’.

Sursa foto: Facebook