Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că în niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu în România. Iar asta deoarece o astfel de măsură nu ar putea fi susținută economic, în primul rând, și nu este nici practică.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu în România, deoarece ar fi foarte costisitor, iar în prezent se au în vedere armate de profesioniști.
În România nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu
În condițiile în care, în ultima perioadă, în contextul războiului din Ucraina, social media a fost luată cu asalt de speculațiile privind revenirea la stagiul militar obligatoriu, Vasile Dîncu susține că acest lucru nu este practic, iar din punct de vedere economic costurile ar fi uriașe.
Citește și: Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război. Ce persoane sunt exceptate
Citește și: Când redevine armata obligatorie în România. Cine va fi încorporat în caz de război
Citește și: Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre
„În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment.
Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii… Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort’, a spus ministrul pentru Digi24.
El a adăugat că nici în caz de mobilizare nu pot fi chemate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut pregătire militară.
Persoanele fără pregătire militară nu vor merge pe front
Ministrul afirmă că nici în caz de mobilizare nu pot fi mobilizate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut stagiul militar. „Nu poţi să negi orice participare la un conflict ca şi cetăţean al unei ţări, asta nu poţi să spui’, a mai afirmat Dîncu, precizând însă că persoanele fără pregătire militară nu vor merge pe front.
Ministrul Apărării a specificat că nu se pune problema mobilizării tuturor persoanelor cu vârste între 18 și 60 de ani, în cazul ipotetic al unui conflict.
„Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizei în armată’, a mai explicat el.
Foto: Hepta