Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a semnat joi un decret privind privind prelungirea cu trei luni a legii marțiale. Totodată, liderul ucrainean a prelungit și perioada de mobilizare în țară, în fața posibilității ca războiul cu Rusia să se prelungească. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și continuă atacurile asupra civililor.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Au trecut mai bine de 80 de zile de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până în prezent efectele războiului sunt vizibile în continuare. Izbucnirea războiului a reduca oferta globală și a făcut ca prețul alternativelor să crească. De asemenea, prețurile la alimente la nivel mondial sunt cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Încă de la începutul războiului Vladimir Zelenski a semnat un decret a legii marțiale. Aceasta prevede ca bărbații ucrainen cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să nu părăsească teritoriul țării și să lupte împotriva rușilor. Astfel, milioane de femei cu copii au fugit din calea războiului, lăsându-și în urmă soții, tații și frații care luptă pentru eliberarea Ucrainei.
Citește și: Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron, convorbire telefonică „lungă şi semnificativă’.Despre ce au discutat
Citește și: Florin Călinescu suferă de cancer de piele, dar a reușit să de vindece:'Intri într-un malaxor al destinului'
Citește și: Luca Reghecampf și iubita lui, Asiana Peng, primele reacții după ce Corina Caciuc a născut:'Bine ai venit…'
Volodimir Zelenski prelungește cu trei luni legea marțială
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi un decret prin care prelungește cu trei luni legea marțială. De asemenea, liderul ucrainean a prelungit și perioada de mobilizare în țară, în fața posibilitățiii ca războiul cu Rusia să se prelungească. Zelenski a declarat că Rusia vrea cu orice preț să își atingă obiectivele și caută orice armă care să îi ajute.
Cât timp va dura aceasta (eliberarea teritoriilor ocupate)? Doar situaţia reală de pe câmpul de luptă poate da un răspuns la această întrebare. Încercăm să fie cât mai curând posibil. Asta e sigur. Suntem obligaţi să alungăm ocupanţii şi să garantăm o securitate reală pentru Ucraina. Am semnat decretele privind prelungirea regimului juridic vizând legea marţială şi termenul de mobilizare generală. Sper ca Rada Supremă (parlamentul unicameral) a Ucrainei să sprijine această decizie în viitorul apropiat. Armata noastră şi toţi cei care apără statul trebuie să aibă toate instrumentele legale pentru a acţiona cu perseverenţă’, a declarat Zelenski în cursul nopţii, în mesajul său video adresat ucrainenilor.
Zelenski: „Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război'
Volodimir Zelenski a declarat că statul rus, care a declanșat invazia în Ucraina pe 24 februarie, caută cu disperare o armă minune’ cu care să câștige războiul. Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat miercuri că Rusia este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un lase de mare putere pentru a doborî dronele. Președintele ucrainean a mai spus că Herson, Mariupol, Enerhodar și Melitopol , dar și orașele aflate sub ordinea rușilor vor fi luate înapoi.
Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (…) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit’, a afirmat preşedintele ucrainean.
Peste 28.000 de soldați ruși morți în război
Potrivit autorităților ucrainene și citat de The Guardian, aproximativ 28.300 de soldați ruși și-au pierdut viața în războiul din Ucraina. Într-o actualizare postată pe Facebook, armata ucraineană susține că Rusia a pierdut miercuri 400 de soldați. Totodată, ucrainenii susțin că Rusia a pierdut încă de la începutul războiului 1251 de tancuri, 3043 de vehicule blindate, 586 sisteme de artilerie, 202 avioane și 13 nave de război.