Zelenski cere o întâlnire cu Putin, pentru a pune capăt conflictului: "Se pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele"

.

În a 14-a zi de război, Volodimir Zelenski, a cerut din nou o întâlnire cu Vladimir Putin, din dorința de a pune capăt conflictului. Președintele ucrainean a menționat că este dispus să facă anumite compromisuri, dar așteaptă același lucru și de la omologul său.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În a doua săptămână de război, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, indirect, o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, într-un interviu acordat, miercuri, publicației germane Bild. „Numai prin discuții directe între cei doi președinți putem pune capăt acestui conflict’, a spus Zelenski.


Zelenski cere o întâlnire cu Putin

La scurt timp după ce a transmis un averisment armatei ruse, în care spunea că ucrainenii vor lupta până ce își vor recâștiga pământul, Volodimir Zelenski și-a reafirmat disponibilitatea de a purta o discuție cu Vladimir Putin, în încercarea de a pune capăt războiului.

„Pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie dispusă la compromisuri’, a declarat Zelenski pentru sursa citată.


Citește și: Zelenski, un nou avertisment pentru armata rusă: „Vom lupta până ne vom recâştiga pământul'

Citește și: Zelenski retrage soldaţii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene

Citește și: Presa israeliană: Putin i-a făcut o ofertă finală lui Zelenski. Președintele ucrainean are de luat o decizie dificilă

Deși este considerat de ruși ținta numărul 1, Zelenski spune că nu pentru securitatea sa își face griji, ci pentru „țara noastră, pentru aprovizionarea cu apă, pentru aprovizionarea cu alimente. Pentru Mariupol, Donețk, regiunea Zaporojia, Melitopol, Volnovaha, Harkov și situația groaznică de acolo. Oamenii n-au apă și mâncare. Ceea ce se întâmplă acum la Mariupol este o catastrofă umanitară. Oamenii care vin cu ajutoare sunt împușcați și ei, iar soldații ruși nu îi lasă să treacă’, a declarat președintele ucrainean, conform Libertatea.



„Înțeleg că, fiind ființe umane, ne facem mereu griji pentru propria noastră viață. Cu toate acestea, trebuie să punem pe primul loc ajutorul umanitar. Dacă aș fi vrut, aș fi putut să fug și să fiu în siguranță până acum. Dar sunt prea mândru că sunt ucrainean. Și eu, dar și familia mea. Oamenii își fac griji pentru mine, dar simt că inimile lor sunt alături de mine’, a spus liderul de la Kiev pentru Bild.


„Nu mi-e frică. Ce poate fi mai rău decât frica?'

La două săptămâni de la începerea războiului, timp în care armata ucraineană a rezistat cu stoicism în fața atacurilor rușilor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o întâlnire cu Vladimir Putin, menționând că este gata să facă anumite compromisuri, însă că acestea vor trebui să vină din ambele părți.

„Nu mi-e frică. Ce poate fi mai rău decât frica? Nu trebuie să-mi fie frică, trebuie să rămân calm. Ce s-ar putea întâmpla mai rău decât s-a întâmplat deja? Avem un război, Rusia împotriva Ucrainei. Atâția oameni au căzut deja. Țara a fost distrusă. Ce li s-ar putea întâmpla mai rău oamenilor care și-au pierdut copiii?', a declarat Zelenski, conchizând însă că „nu ne vom da bătuți și nu ne vom vinde pământul’.


Rugat de reporterul Bild să vorbească despre solicitarea Kremlinului de a accepta independența Donbasului și a peninsulei Crimeea, Zelenski spune că toate eforturile lui sunt în direcția negocierilor pentru pace.

„Întrebarea nu este ce pot să dau. În fiecare negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Și sunt, de asemenea, gata să fac anumiți pași. Se pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele. Și cealaltă parte trebuie să fie dispusă să facă compromisuri, de aceea se numesc compromisuri. Doar așa putem ieși din această situație. Nu putem vorbi încă despre detalii. Nu am avut încă un contact direct între președinți. Numai prin discuțiile directe cu Putin putem pune capăt acestui război’, a mai spus Zelenski pentru sursa citată.

Foto: Profimedia, Hepta