Aproximativ 100 de studenți din toată țara au inițiat o campanie prin care îi ajută pe cei cu probleme, în timpul pandemiei de coronavirus. Libertatea a mers cu ei și a dezvăluit cum arată o zi din viața acestor tineri.
Asociația Studenților la Construcții din București a pornit campania „Studenții livrează', pe modelul făcut de Marian Rădună, de la Geeks for Democracy, tocmai din dorința de a ajuta și de a oferi un strop de speranță. La doar câteva zile de la începerea proiectului, asociația studenților a adunat aproape 100 de voluntari în toată țara, jumătate dintre ei în Capitală, potrivit Libertatea.
Ei primesc comenzile, fac cumpărături și livrează gratuit produse alimentare în București, Timișoara, Slatina, Buzău, Târgoviște, Botoșani și Iași. Au câteva zeci de comenzi zilnic.
Cu scuterul la cumpărături
„Asociația noastră are o istorie veche în reprezentarea studenților, dar și în munca pentru ei și pentru comunitate. Am vrut să ajutăm și am venit cu proiectul ăsta, inițial doar în Sectorul 2, dar oamenii au început să sune și să ceară ajutorul în tot Bucureștiul și în alte orașe', povestește Marian Marinoiu, vicepreședinte al ASCB, pentru Libertatea.ro.
„Prioritizăm comenzile de medicamente, mai ales când vorbim de oameni în vârstă care au nevoie de pastile de inimă. Când omul mai are doar două pastile de inimă, normal că trebuie să îi cumpărăm repede altele', spune Marian.
Totul se dezinfectează
Procedura este următoarea: voluntarii de la call center-ul improvizat la ei acasă preiau comenzile clienților care sună și le dau mai departe celor din teren. Listele de cumpărături ajung la ei în timp real, folosindu-se și de Google Maps pentru a se coordona mai ușor. După ce cumpără toate produsele de pe listă, studenții sună persoana care a făcut comanda pentru a se asigura că nu mai are nevoie de ceva în plus, o anunță costul total și timpul în care vor ajunge cumpărăturile la ea.
„Sunteți eroii mei'
„M-ați făcut să plâng. Când v-am văzut, am început să plâng. Sunteți eroii mei, să știți', le spune doamna Veronica băieților când urcăm.
Se deplasează greu prin casă, în baston, după bani. Nepoata ei e la studii în Danemarca și nu mai are cine să o ajute, mărturisește ea. Fata este, însă, cea care a sfătuit-o să apeleze la Asociația Studenților la Construcții. Totul a costat 360 de lei – medicamentele au fost foarte scumpe. Pe lângă banii pe cumpărături, bătrâna a insistat să le lase bani în plus, „pentru deranj', dar băieții au refuzat categoric, relatează sursa citată.
FOTO: Libertatea/ Vlad Chirea