Tatăl Loredanei Groza, despre relația cu artista: "Când ea era în ascensiune, eram umbra ei". Cu ce se ocupă Vasile Groza, la 86 de ani

 Laciu Andreea
.

Tatăl Loredanei Groza are 86 de ani, dar spiritul lui a rămas tânăr. Scrie zilnic câte o poezie, este deosebit de activ și își trăiește viața din plin. Are o relație foarte bună cu fiica lui, dar și cu nepoata Elena, fata artistei. Acum, Vasile Groza a decis să povestească mai multe detalii emoționante despre cariera Loredanei Groza, dar și despre modul în care i-a fost alături și a sprijinit-o de-a lungul timpului, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Loredana Groza parcă a oprit timpul în loc și a rămas ca spirit și energie tot la douăzeci de ani. Această poftă de viață și bucuria cu care trăiește fiecare clipă par să fi fost moștenite de la tatăl ei. Artista a avut norocul să vină pe lume într-o familie foarte unită. Vasile Groza este poet, iar fiica lui a ales tot un drum în artă, dar a preferat muzica. Chiar și în ziua de astăzi, el continuă să scrie poezii și chiar și reportaje.

tatal-loredanei-groza-2tatal-loredanei-groza-2

Tatăl Loredanei Groza, despre relația cu artista

Potrivit lui Vasile Groza, fiica lui a început să cânte încă de la o vârstă foarte fragedă. Tatăl artistei a lăsat-o să își urmeze destinul și a protejat-o de fiecare dată. Chiar și acum, merge să o vadă când are concerte.

„Eu având un serviciu mai lejer, când era ea în ascensiune, eram umbra ei. Era totuși minoră. Consideram că e necesar să fiu lângă ea. Iar acum ne-a intrat în puterea obișnuinței, când se duce undeva, mergem și noi. Pe Loredana nu am încurajat-o, a răsărit deodată floare. O știm de când se urca pe taburet și cânta, avea trei anișori.

Cântă de când a făcut ochi. Văd că merge înainte, e bine, a înzestrat-o Dumnezeu, i-a dat tot ce-i trebuie, și frumusețe, și glas… Era în vacanță, la bunici, avea un colac în mână, iar câinele era în ușa anexei. Ea s-a dus să-i dea colacul, iar câinele i-a luat și mâna, și acum are semn.

Atunci am zis că se face cântăreață, așa de tare a urlat, de au fugit toate găinile. Elena cântă și ea. Dar gândește în engleză. A făcut la Școala britanică. Dar îmi zice să nu o pun la tradus. Ea știe engleza la perfecție”, a declarat tatăl Loredanei Groza, în exclusivitate pentru Playtech.

Citește și: Ce relație are Loredana Groza cu tatăl ei: „Nu voi mai vedea vreodată asemenea bărbat”

Citește și: Paula Seling a apelat la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena: „Seamănă foarte tare cu tatăl ei. Au fost momente mai dificile. Temerile mele sunt legate de…' / EXCLUSIV

Citește și: Loredana Groza, imagine emoționantă alături de tatăl ei, în vârstă de 85 de ani: „Te iubesc”

Citește și: Georgiana Lobonț și soțul ei divorțează. Rareș Ciciovan este cel care a luat decizia

Cu ce se ocupă Vasile Groza, la 86 de ani

Își păstrează mintea tânără și în prezent, cu ajutorul poeziilor, dar este profund nemulțumit de modul în care sunt tratați scriitorii în țara noastră, în prezent.

„Am 86 de ani în care în spațiul ăsta s-au petrecut toate sau măcar s-au întrevăzut aceste expresii pe care le folsesc acum și nu le–am pus în practică atunci. Am încercat să ating toate genurile literare, pe măsura puterilor mele, nu mă gândesc la bizatine.

De zece ani de zile fac zi de zi câte o poezie. Le fac nu cu sudoare, ele vin, și ca florile trebuie udate, aranjate. Nu fac o muncă de miner, ci una obișnuită, de om la pensie. La mine a dat Dumnezeu și vin mai la grămadă. Am reușit acest lanț zece ani și văd că merge și următoarea carte. Mai e vorba și de finanțe. Am repartizat cele opt cărți în seturi. Nu prea se vinde cartea la noi și nu ai curajul să te aventurezi în tipografie, tipografia te usucă.

Acum dacă bagi o carte în magazine nu ți-o ia nimeni și începi să plătești chirie că ții cartea la librărie. Dar, ce e normal în țara asta? Am avut „Prințesa blue', o carte de povești, în 2005, care s-a epuizat de cum am băgat-o în librării. Și, ce credeți? Că am rămas dator la impozite. Din carte nu am luat nimic, nici măcar doi lei. Chiar am fost nominalizat atunci, alături de Cărtărescu, cu cele 17 povești nemaiîntâlnite, create special, determinate de nașterea Elenei (n.r. fiica Loredanei, nepoata sa).

Cele opt cărți ale mele le-am lansat în București, la un liceu industrial și o școală, la Focșani, la Onești, unde m-au făcut și cetățean de onoare. Au fost trei ieșiri bogate, cu asistență, cu copii, cu spectacol. Am cinci casete muzicale, chiar un album cu Lori. Am cu Bittman, cu Florin Piersic junior, cu Baniciu. M-am axat ca linie generală pe cărți pentru copii, și-n proză, am și o carte de povești pentru copii, și 28 de piese de teatru.

La noi păcatul e că cineva acolo sus nu se ocupă de literatură, care e una dintre cărămizile ce duc construcția mai departe în societate, iar dacă o cărămidă lipsește din zid, acesta se clatină. Mai ales această cărămidă care înseamnă totul pentru construcția omului. Dacă-l lași să mănânce și să bea, fără să înțeleagă nimic, dacă-l lași bou în baltă, așa îl duci.

Dar nu se ocupă nimeni de așa ceva. Câteodată îți vine să nu mai faci nimic. Pentru că, iată, ei se ocupă de alte lucruri. Și Cristi e bolnav după literatură. (n.r. fratele Loredanei Groza) Are două cărți. Soția are CD cu muzică populară. Ea a fost învățătoare”, a mai povestit tatăl Loredanei Groza.

Cum a păstrat tatăl Loredanei Groza familia unită

Vasile Groza crede că acest lucru a fost posibil și pentru că fiica lui nu a lăsat faima să îi ia mințile, ci a rămas apropiată de cei dragi.

„Totul se datorează familiei lărgite… Omul care nu a călcat pe la țară, măcar să-l muște o rață de fund sau un câine, cum a mușcat-o pe Lori, nu și-a trăit viața. La țară e geneza vieții. Lori are meritul că ne ține în jurul ei. Nu s-a urcat scroafa în copac.

De obicei așa se întâmplă, nu-și mai văd nasul, cântă două cântece și nu mai poți sta de vorbă cu ele. Mă ține ca pe un băț de aur, nu mă lasă să mănânc sărat, că am tensiune. Doresc tuturor să aibă înțelegere și pace, mai ales în familie”, a completat tatăl Loredanei Groza, tot pentru Playtech.

Sursă foto: Facebook, arhivă Viva

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton