Tily Niculae trăiește cu teamă, la un an de când fiica ei a suferit un atac ischemic tranzitoriu: „Urmează un tratament, dar nimeni nu ne poate garanta că nu se va repeta”. Cum a schimbat-o suferința pe Sofia

 Tudorache Simona
.

Tily Niculae duce o luptă continuă după ce fiica ei, Sofia, a făcut un atac cerebral la doar 12 ani. În prima fază, fetița a acuzat dureri de cap, apoi a început să nu mai vadă cu un ochi și să nu își mai simtă piciorul. Ce a urmat e greu de povestit în cuvinte. Actrița a ajuns cu fiica ei la spitalul Obregia. Medicii au fost atât de impresionați de cazul ei încât au întrebat-o pe actriță ce consumă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI

Sofia are însă o educație aleasă și părinții i-au fost întotdeauna aproape, așa că nu se punea problema de așa ceva. Pentru a afla cât mai multe despre boala fetiței ei, Tily Niculae a ajuns cu Sofia în străinătate. Au primit răspunsuri într-o clinică din Turcia. De atunci, se gândesc cu groază la acel moment și speră să nu se mai repete niciodată. Tily Niculae e căsătorită cu Dragoș Popescu, cu care are doi copii, pe Sofia și pe Radu.

tilly 67tilly 67

Tily Niculae, marcată de afecțiunea cu care a fost diagnosticată fiica ei

Tily nu crede că o să poată uita vreodată episodul dureros prin care a trecut alături de fiica ei. Actrița are lacrimi în ochi când povestește.

„Am încheiat un an foarte greu. Viaţa îţi mai dă şi lămâi şi trebuie să decizi ce faci cu ele. În septembrie 2023, Sofia a făcut un accident cerebral. Din fericire, a fost unul tranzitoriu”, spune Tily Niculae pentru OK Magazine.

E greu de crezut că toate astea i se pot întâmpla unui copil și, totuși, Tily Niculae a trecut cu fiica ei prin această experiență.

„Astea au fost şi discuţiile pe care le-am tot avut cu soţul meu după situaţiile prin care am trecut – şi pierderile de sarcină, şi naşterea Sofiei cu convulsii, şi naşterea lui Radu în pandemie… Iar acum, cu Sofia, eram sigură că mă moşteneşte cu trombofilia şi mă gândeam să îi fac analizele genetice când urma să fie mai mare, însă evenimentele au grăbit lucrul ăsta', mai spune ea.

Cum a început coșmarul pentru Tily Niculae și fetița ei

Viața lui Tily Niculae și a fetiței ei, Sofia, s-a schimbat radical de anul trecut. A devenit un coșmar. Fiica actriței a suferit un AVC la doar 12 ani, deși nu a existat niciun semn prevestitor.

„Pur şi simplu, într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul – ceea ce eu am pus pe seama consumului de ecrane sau a oboselii, că a început să se culce mai târziu şi că presiunea de-acum la şcoală e mai mare, plus căldurile care au tot fost. Şi am zis să meargă să facă o baie şi să se odihnească. Numai că, până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi a venit în avalanşă: când a intrat în cadă nu şi-a mai simţit piciorul drept, după care a vrut să se ridice şi a căzut în cadă, cu piciorul întors ca la copiii care au tetrapareză spastică, apoi i s-a întors mâna. Nu ştiu cum am reuşit să o scot din cadă singură, ea fiind acum mai înaltă decât mine, are deja 1,70 m, dar când am ajuns cu ea în sufragerie, deja nu mai putea nici să vorbească. M-am prins pe loc că e un fel de AVC – medicii nu i-au pus acest diagnostic, pentru că la RMN creierul a ieşit fără nicio pată, de-aceea l-au numit accident tranzitoriu ischemic. Adică a fost un tromb care a venit, a blocat şi a plecat. Acesta a fost norocul ei şi motivul pentru care nu a rămas cu semi-pareză sau cu vreun handicap„, povestește actrița.

Citește și: 'Singurătatea aceasta nu este ușoară. Este groaznică. Am fost la cimitir, cum era firesc….' Ce face și cum arată astăzi Sidonia Spătaru, văduva lui Dan Spătaru, la 20 de ani de la moartea artistului / EXCLUSIV

Citește și: Cum s-au cunoscut Carmen Grebenișan și Cristian, noul iubit: 'Eu am fost cea care a făcut primul pas. Ne cunoaștem de 10-15 ani…'

Citește și: Tora Vasilescu a vrut să renunțe la actorie, după ce a picat admiterea la Facultatea de Teatru: „A fost ca o predestinare. Am vrut să dau la Psihologie, dar regimul de atunci…” A reușit la a treia încercare / EXCLUSIV

Citește și: Daria, fiica lui Cătălin Crișan, susține că a muncit de două ori mai mult din cauza numelui pe care îl poartă: „Îmi doresc ca, pentru generația mea, să ajung cel puțin la fel de sus ca tata” / EXCLUSIV

Citește și: Cum arată Petre Magdin la 81 de ani. Soția lui este un real sprijin pentru el: „La noi a fost dragoste la prima vedere. Nu am mai putut să stăm unul fără celălalt”

Ce au întrebat-o medicii pe actriță

Au ajuns rapid la spital. Medicii au vrut să știe dacă Sofia s-a drogat. Tily Niculae i-a asigurat că nu, iar analizele au confirmat că Sofia nu a consumat nicio substanță.

„Când am ajuns la Spitalul Obregia (singurul centru din ţară unde ajung toți copiii cu boli rare, epilepsii grave sau cu atacuri cerebrale!), şi-a revenit. Însă, foarte curios, nu mai putea vorbi în română, ci în engleză, dar şi asta cu greutate. Era ca şi cum informaţiile i s-ar fi amestecat. Medicii m-au întrebat ce substanţe consumă. Iar eu, ca mamă care o duc şi o aduc de la şcoală, care îi cunosc prietenii, ştiu ce mănâncă, deci un părinte implicat, le-am zis că nu consumă nicio substanţă. Şi mi-au spus: „Dacă aţi şti câţi vin la noi şi în ce stare…. Analizele au confirmat ce le-am spus, dar era de datoria lor să întrebe, ca să ştie ce protocol să-i aplice – şi chiar le mulţumesc pentru tot ajutorul – , iar în timpul RMN-ului a fost cea mai mare luptă a mea cu mine, pentru că încercam să îi induc o stare de linişte, să nu se mişte. Nu există durere mai mare pentru un părinte decât să fii neputincios pentru copilul tău. Şi când Sofia a început să plângă şi m-a întrebat: „Ție ți se pare normal ca unui copil de 12 ani să i se întâmple așa ceva?, mi-a fost foarte greu să-i răspund.

Cum e Sofia de atunci

Sofia a văzut multe în spital, iar suferința a marcat-o. Sofia nu mai e de atunci copilul care era înainte, s-a maturizat.

„Fizic, nu se mai simte copilul care era înainte, chiar dacă nu a fost afectată. Și-a revenit, dar a marcat-o foarte mult ceea ce a văzut în spital, mulţi copii bolnavi, multe mame triste și o atmosferă apăsătoare. Și, după experiența de la Obregia, mi s-a spus că trebuie să verificăm și dacă nu are cumva o malformaţie la inimă, ceea ce se face doar la Târgu Mureş. Așa că a ajuns pe o listă de așteptare din 2024, noi fiind atunci în septembrie 2023! Deci îţi dai seama câte cazuri sunt? Iar la noi sunt prea puțini specialiști în țară, prea puține paturi de spital şi prea puțini pacienţi care au șansa să plece la analize în străinătate'.

Tily Niculae și soțul ei și-au dus fetița în străinătate

Tily Niculae și soțul ei, Dragoș Popescu, și-au dus în cele din urmă fetița în străinătate, în Turcia. Sofia e acum pe tratament și toată lumea speră să nu mai existe experiențe de acest gen, dar medicii nu pot garanta.

„Sofia urmează un tratament, dar nimeni nu ne poate garanta că nu se va repeta. Trombofilia este o condiție genetică moștenită, iar tratamentul de fluidizare a sângelui e pe viață. Dar munca mea de părinte este să îi arăt copilului meu frumusețea vieții. Toată lumea se uită la mine și-mi spune cât de bine arăt și cât de mult am slăbit. (lăcrimează) Dar nu ştie şi cât m-am consumat și cât am plâns. Cred că nu am plâns atât de mult în toată viața mea! Toată viața mi s-a spus: „Nu plânge!, însă acum a fost pentru prima oară când efectiv am plâns și nu m-a interesat că m-ar putea vedea cineva. Iar faptul că-mi dau voie să fac lucrul ăsta pentru mine înseamnă vindecare. A durut ca naiba”, mai spune Tily Niculae.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton