Un tablou al pictorului Adrian Ghenie, vândut la Londra cu 2 milioane de euro: "Pe viitor, vom fi mai relaxați pentru că am scăpat de obsesia asta a autenticității". Artistul este cel mai bine cotat pictor român din toate timpurile

.

Un tablou al pictorului Adrian Ghenie a fost vândut la Londra cu două milioane de euro. Tabloul „Sfântul Christopher' al lui Adrian Ghenie, dintr-o colecție americană şi datat 2018, a fost vândut la faimoasa casă de licitații Sothebys, din Londra, pentru suma de 1,74 milioane de lire sterline, echivalentul a două milioane de euro.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI

Adrian Ghenie, un pictor român în vârstă de 47 de ani, născut la Baia Mare, care actualmente locuiește în Berlin, este este cel mai bine cotat pictor român din toate timpurile, lucrări de-ale sale fiind expuse, de-a lungul anilor, în instituții importante de artă.  Cu prețuri de adjudecare impresionante în licitațiile autohtone și internaționale, tablourile lui Adrian Ghenie se regăsesc în colecții reputate precum: 'Centre Pompidou' (Paris) 'The Metropolitan Museum of Art' (New York), 'Los Angeles County Museum of Art', 'The Stedelijk Museum voor Actuele Kunst' (Ghent), 'Museum of Modern Art' (San Francisco), 'The Hammer Museum (Los Angeles); 'Centro de Arte Contemporáneo' (Málaga), 'Francois Pinault Collection' (Veneția), 'Hort Family Collection' (New York) și nu numai. Recent, un tablou de-al său dintr-o colecție americană particulară a fost vândut pentru suma de 2 milioane de euro.

Adrian-Ghenie-Adrian-Ghenie-

Un tablou al pictorului Adrian Ghenie, vândut la Londra cu două milioane de euro

Tabloul „Sfântul Christopher' al lui Adrian Ghenie, ce făcea parte dintr-o colecție americană, a fost vândut în cadrul faimoasei case de licitații Sothebys, din Londra, pentru suma de 1,74 milioane de lire sterline, echivalentul a două milioane de euro.

Citește și: Raluca Munte, fosta concurentă de la Puterea Dragostei, a dezvăluit sexul bebelușului: „Emoțiile și bucuria au fost la cote maxime. Am aflat în sfârșit ce se ascunde în burtică’

Citește și: De ce a renunțat Jorge definitiv la alcool: „Am aproape cinci luni de când nu mai beau. Nu mai cad în capcana…’. Ce schimbări majore a făcut și în alimentație

Citește și: Adelina Pestrițu și Virgil Șteblea, anunț neașteptat despre mariajul lor: „Dacă ne despărțim, o facem pentru totdeauna, dacă rămânem împreună, va fi pentru totdeauna. Nu cred în pauze

Lucrarea, ce măsoară 2,4 metri înălțime pe 1,8 metri lățime, fusese achizițonată de către un colecționar american, în 2018, dintr-o galerie belgiană, care a pus-o acum în vânzare la Sothebys. Licitaţia a pornit de la suma de 1,1 milioane lire sterline, prețul maxim licitat și de adjudecare a lucrării fiind 1,5 milioane lire sterline (1,74 milioane lire sterline, cu toate taxele incluse), notează Profit.ro.

Pictura „Pie Fight Interior 12', a lui Adrian Ghenie, vândută cu 10.371.116 dolari, în 2022

Recordul personal al pictorului este însă de 4 milioane de euro, iar acesta a fost stabilit cu lucrarea „The Sunflowers in 1937', vândută anul acesta, tot la Sotheby’s, pentru suma 4 milioane de euro. Cu 10 ani în urmă, artistul a obținut, pentru tabloul, „The Fake Rothko', 1,8 milioane de euro la aceeași casă de licitații. Iar în mai 2022, „Degenerate Art', un tablou realizat în 2016,  a fost vândut la Londra pentru suma 9.286.700 de dolari, pentru ca, o săptămână mai târziu, „Pie Fight Interior 12' să se vândă la Hong Kong pentru 10.371.116 dolari!

Un singur artist plastic român a mai vândut cu peste 1 milion de euro, respectiv Constantin Brâncuşi. Sculptura „Madame LR” a lui Brâncuși a fost vândută, în 2009, cu 29,125 de milioane de euro la licitația organizată de casa Christie’s, la Paris, cu mult peste prețul său estimat, de 20 de milioane de euro.

Întrebat, în cadrul unui interviu pentru Radio România Cultural ce teme îl preocupă în această etapă a vieții și a creației, Adrian Ghenie a spus:

„Cred că pe viitor vom fi mai relaxați pentru că am scăpat de obsesia asta a autenticității. Ca povestea cu undergroundul. Cine mai e underground astăzi? Underground în sine nu mai există. Suntem într-un pat al lui Procust, mai degrabă, oricum ne-am pune, nu încăpem, suntem prea scurți sau prea lungi. Toți migrăm spre virtual, ne facem profilurile acestea pe care ajustăm permanent. Și aceasta devine o nevroză generalizată'.

Foto: Facebook, Sotheby’s

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton