Azi are o carieră de succes, însă pentru chef Orlando Zaharia debutul în carieră nu a fost simplu. Faimosul jurat de la Chefi la cuțite a pornit de jos, lucrând pe un vas de croazieră. Mai mult, a existat bariera limbii, deoarece nu cunoștea bine limba engleză pe vremuri. Iată ce povestește despre prima sa incursiune în lumea gastronomiei!
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Cunoscut pentru rolul său în emisiunea „Chefi la cuțite', care i-a adus un capital imens de popularitate, chef Orlando Zaharia a avut un început de carieră inedit și plin de provocări. Într-un interviu recent acordat lui Adrian Artene, în cadrul podcastului „ALTCEVA', faimosul chef a dezvăluit detalii despre primul său loc de muncă, care a fost pe un vas de croazieră cu o istorie aparte.
Viața pe mare i-a oferit lui Orlando oportunitatea de a descoperi culturi diverse, peisaje spectaculoase și ingrediente culinare noi. Cu toate acestea, a fost și o perioadă solicitantă, care l-a ajutat să se formeze profesional și să înțeleagă complexitatea muncii într-o bucătărie de navă. El a menționat că această experiență a fost echivalentă cu o a doua armată, din cauza rigorilor și a pregătirilor constante pentru situații de urgență, precum incendii sau inundații.
Unde a lucrat chef Orlando Zaharia la debutul în carieră
Toți marii chefi au o istorie comună până la un punct – fiecare a început de jos în carieră șși nici chef Orlando Zaharia nu face excepție. Aflat la început de drum, acesta a decis să se alăture echipajului unui vas de croazieră, deși cunoștințele sale de limba engleză erau limitate. Vaporul pe care a lucrat avea o istorie impresionantă: construit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fusese inițial utilizat ca morgă și ulterior transformat într-un hotel plutitor. Deși vasul era vechi, oferea o atmosferă unică și o experiență de neuitat pentru echipaj și pasageri.
În timpul interviului pentru angajare, a fost întrebat dacă preferă să lucreze în bucătăria rece sau caldă. Deși avea experiență în bucătăria caldă, a răspuns „cold' (rece), din cauza barierelor lingvistice. Astfel, a petrecut patru luni lucrând în bucătăria rece, adaptându-se la noile cerințe și învățând din mers. Iată ce a spus despre „armata” pe care a făcut-o pe vasul de croazieră!
„Este mai teribilă (n. red. decât armata)! La mine este și o poveste din asta tragico-comică… cum am plecat eu pe vasul de croazieră. Nu știam engleză deloc. Mă învățaseră câțiva prieteni, câteva cuvinte. Pe scurt, la interviu mă întreabă: Where do you like to work? Hot kitchen or cold kitchen? Eu lucrasem la bucătăria caldă și am zis: cold, ăla.
Și am ajuns acolo, ne-a prezentat, ne-a făcut un tur al vaporului, ne-au împărțit în grupe. A doua zi dimineața ne-am întâlnit pe deck, am făcut apelul. Exact ca la armată. Apoi urcăm într-un lift și coborâm și coborâm și coborâm. Două etaje sub nivelul apei, acolo era bucătăria rece, unde se curățau toate legumele, toți peștii, toată carnea, toate lucrurile. Și eu am stat acolo patru luni de zile, cu apă. Pentru că la acel nivel apa este o chestie normală. Și cu tot felul de instructaje și exerciții. Ce faci în caz de…„, a povestit Orlando Zaharia.
„Era un vapor din Al Doilea Război Mondial, care fusese morgă”
Vasul pe care a lucrat avea o istorie aparte, inițial nava fiind folosită drept morgă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar ulterior devenind hotel plutitor.
„Deci eu am făcut încă o dată armată pentru că într-adevăr primul vapor pe care am fost era un vapor din Al Doilea Război Mondial, care fusese morgă și a fost transformat în hotel, hotel plutitor. Era foarte frumos, dar destul de vechi și atunci eram foarte bine pregătiți.
A fost o viață frumoasă pe vapor. Pentru că am întâlnit culturi noi, oameni noi, peisaje noi, mâncăruri noi, ingrediente noi. Și a fost și o viață grea pentru că a trebuit să trec prin toate etapele de început', a povestit chef Orlando Zaharia în cadrul podcastului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/cover-alina-sorescu-16.jpg)
Mama lui i-a insuflat pasiunea pentru gătit
Cu ceva timp în urmă, Orlando Zaharia ne-a povestit, în paginile revistei VIVA! despre începuturile în bucătărie și parcursul său, de când a intrat, după liceu, pentru prima oară într-o bucătărie profesională. Îndrăgitul chef ne-a mărturisit că mama lui a fost cea care i-a insuflat pasiunea pentru gătit.
„Mama mea, în ciuda faptului că nu are o școală de profil, nu s-a temut niciodată să experimenteze în bucătăria de acasă și să improvizeze tot felul de reţete cu ingredientele deloc ușoare, de cele mai multe ori, pe care le avea la îndemână. Tocmai această deschidere de a experimenta lucruri noi m-a determinat să fiu și eu creativ și îndrăzneţ în bucătărie.
Ea a fost cea care mi-a insuflat ideea gătitului la foc mic sau mediu, pentru a păstra cât mai bine aromele unui preparat. Tot mama este cea care îmi spune mereu că cele mai bune mâncăruri sunt cele care au în spate o poveste și o tradiţie, ea păstrând mereu un sâmbure de autentic românesc în preparatele ei. Încă păstrează anumite reţete vechi, care îmi amintesc de momente minunate petrecute în bucătărie alături de ea”, a povestit Orlando Zaharia pentru VIVA!.