Val de reacții după ce Ana Maria Bărbosu a pierdut medalia de bronz la Jocurile Olimpice! Elisabeta Lipă: "Un gust amar pentru țara noastră. Am simțit..." / Ce au transmis Ecaterina Szabo și Sandra Izbașa

 Dumba Gabriela
.

Gimnasta Ana Maria Bărbosu a fost protagonista unui moment uluitor la Jocurile Olimpice de la Paris, când practic a fost coborâtă de pe podiumul olimpic. Sportiva română, care câștigase medalia de bronz și tocmai sărbătorea momentul cu drapelul României în brațe, a fost trimisă pe locul patru după o contestație controversată venită din partea SUA. Elisabeta Lipă s-a declarat revoltată de nedreptatea care i s-a făcut Anei Bărbosu.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Ana Maria Bărbosu a fost pentru 30 de secunde medaliată cu bronz, dar sportivei i-a fost luată medalia, în urma unei contestații a americancelor la nota lui Jordan Chiles, care a trecut pe 3, cu 13.766. Astfel, în finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700.

453918632_1002506258339430_8972430931618688116_n453918632_1002506258339430_8972430931618688116_n

Ana Maria Bărbosu a fost campioană olimpică doar 30 de secunde. Elisabeta Lipă a răbufnit

Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota, încheind pe locul 5. La rândul său, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe 4, cu 13.700.

Pentru câteva minute a avut medalie de bronz, dar americanii au făcut contestaţie la nota lui Jordan Chiles, care a trecut pe 3, cu 13.766. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă. Medalia de aur a revenit gimnastei Rebeca Andrade (Brazilia, 14.166), urmată de Simone Biles (SUA, 14.133).

Elisabeta Lipă a vorbit despre situația controversată care a avut loc în finala de la sol.

„Ana Bărbosu, atât de aproape de medalia de bronz! Ultima finală pe aparate la gimnastică de la aceste Jocuri Olimpice, cea de la sol, se încheie cu un gust amar pentru ţara noastră. La doar 1 minut după ce Ana Bărbosu a câştigat medalia de bronz, o contestaţie făcută de sportiva americană Jordan Chiles a fost admisă, iar aceasta a trecut pe locul 3, cu 13.766 puncte, depăşindu-le pe Ana şi Sabrina, ambele la egalitate, cu punctajul 13.700.

Am simţit pentru puţin timp euforia câştigării unei medalii la gimnastică, după atât de multă vreme, însă rezultatele obţinute de sportivele noastre trebuie să ne dea speranţa că la următoarea ediţie de JO vom fi din nou pe podium. Ana, Sabrina, capul sus! Aţi fost la înălţime! V-aţi bătut cu Simone Biles şi Rebeca Andrade pentru podium la sol şi aţi reuşit să impresionaţi nu doar Arena de la Paris, ci o ţară întreagă.

Stiu că este frustrant, însă cred în potenţialul vostru. Continuaţi să vă antrenaţi, să faceţi treabă bună şi medaliile vor veni! Jocurile Olimpice s-au încheiat pentru cele doua gimnaste. O ediţie grea dar frumoasă, o ediţie la care au ajuns doar cei mai buni sportivi ai României', a scris Elisabeta Lipă pe rețelele de socializare.

Citește și: A murit fotbalistul Valentin Ioviță! Fostul mijlocaș s-a stins din viață la doar 40 de ani, în urma unui accident vascular cerebral

Citește și: Adelina Pestrițu, petrecere fastuoasă pentru fiica ei, Zeny, la aniversarea de 6 ani: ‘Te iubim infinit…’. A avut un tort spectaculos, mult mai înalt decât ea

Mihai Covaliu, președintele COSR, a trimis o scrisoare către CIO denunțând punctajele arbitrilor la proba de sol

COSR și FR de Gimnastică au conceput luni spre marți memorii după tot ce s-a întâmplat la finalul de la sol, concursul de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice de la Paris.

Surse ProSport susțin că oficialii federației s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv, Șansele sunt reduse de a recupera medalia, dar demersurile trebuie realizate.

Într-o scrisoare de protest trimisă președintelui Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe, românii reclamă că nu a fost mărită și nota Sabrinei Voinea în finala de la sol de la Jocurile Olimpice. Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto infirmă această teorie:

'În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.

Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului. Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia.

Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.

Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justa a cazului prezentat. Cu deosebit respect, Mihai Covaliu'.

Ecaterina Szabo și Sandra Izbașa, reacții după nedreptatea făcută Anei Bărbosu

Ecaterina Szabo a afirmat, luni, după finala la sol a concursului de gimnastică artistică faptul că poate americanii au mai multă şansă, precizând că sportivii români trebuie să facă exerciţii de nota 15 pentru a primi 10

„Trebuie să fim mai tari, trebuie să fim mai buni ca să avem o medalie, mult mai buni. Îmi aduc aminte că atunci când făceam gimnastică antrenorii mei tot timpul îmi spuneau Cati, tu tot timpul trebuie să te pregătești pentru 15, ca la concurs să ai 10. Şi aşa şi este, trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte, ca să ai o medalie. Fiindcă suntem români, poate că americanii au mai multă şansă, nu ştiu ce să spun. Dar trebuie să ne pregătim mult mai mult, să fim de 15, ca să luăm 10', a declarat fosta mare gimnastă română pentru Agerpres.

Multipla campioană europeană la gimnastică, Sandra Izbașa, a reacționat și ea pe rețelele de socializare.

„Îmi răsună mai viu ca oricând cuvintele pe care antrenorii ni le repetau aproape zilnic în sala de antrenament: „Voi, ca românce, trebuie să fiți mai mult decât perfecte pentru a nu lăsa cuiva loc de interpretări!” Și iată…Se adeverește încă o dată! Fetelor, capul sus și spatele drept! Credeți în continuare în visurile voastre! Hai ROMÂNIA!', este mesajul publicat de Sandra Izbașa, pe pagina sa personală de Instagram, la secțiunea InstaStory.

foto: Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton