Vasile Șeicaru e într-un nou scandal cu fiul lui Adrian Păunescu, fondatorul Cenaclului Flacăra. Vasile Șeicaru a făcut acuzații dure la adresa lui Andrei Păunescu, fiul celebrului poet Adrian Păunescu, fondatorul Cenaclulului Flacăra. Vasile Șeicaru îl acuză de faptul că nu ar fi prețuit la adevărata valoare moștenirea lăsată de tatăl său și se referă aici la intenția lui Andrei Păunescu de a continua proiectul Cenaclul Flacăra.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Vasile Șeicaru e din nou în scandal cu fiul lui Adrian Păunescu, fondatorul Cenaclului Flacăra. Vasile Șeicaru este nemulțumit de faptul că Andrei Păunescu se chinuie să continue proiectul Cenaclul Flacăra, inițiat de tatăl său în anii 80. Artistul consideră că a trecut vremea cântecelor patriotice, iar ceea ce face acum fiul lui Adrian Păunescu este „o jignire adusă memoriei propriului părinte'.
Ce spune Vasile Șeicaru despre dorința lui Andrei Păunescu de a menține Cenaclul Flacăra
Adolescenții anilor 1980 își amintesc foarte bine de Cenaclul Flacăra, un fenomen cultural care a avut un impact incredibil asupra epocii – poezii compuse de Adrian Păunescu, uneori și ad-hoc, versuri de-ale poeților consacrați, muzică interpretată de debutanți (mulți aveau să devină nume cunoscute), dar și formații sau grupuri muzicale faimoase ale vremii, muzică populară, clasică, folk și rock, toate acestea puteau fi auzite pe scena Cenaclului Flacăra.
Vasile Șeicaru consideră că nu mai sunt la modă piesele patriotice.
„Vremea muzicii patriotice a trecut! Eu cântam la Cenaclul Flacara multe melodii patriotice. O făceam de fiecare dată cu lacrimi in ochi! Lumea se raporta p-atunci altfel la acele cântece. În schimb astăzi…uitați-vă ce vremuri trăim! Mai face cineva ceva astăzi ca să ne simțim un popor mândru?!’, a declarat Vasile Șeicaru pentru cancan.ro.
Șeicaru i-a adus acuzații indirecte fiului lui Adrian Păunescu: „Vremea aia a trecut. Așa cum a trecut vremea Cenaclului Flacara. Cenaclul acela a murit o dată cu moartea lui Adrian Păunescu. Ce face acum o anume persoană e o jignire adusă memoriei propriului părinte!’.
Citește și: Andrei Păunescu aduce dovezi în scandalul cu Vasile Șeicaru, pentru piesa pe care și-o dispută: „E un fals
Citește și: Scandal între Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru: „Mușcă din tatăl spiritual. De ce se ceartă
La 72 de ani, împliniți în plină vară, Vasile Șeicaru susține că știe foarte bine că nimeni nu trebuie să parieze pe varianta „ciorbei reîncălzite’.
„Nu am fost niciodată adeptul acestui principiu, al ciorbei reîncălzite, cum spunem noi, românii. Noi parcă nu avem puterea să acceptăm că ceea ce a fost cândva, gata, s-a dus. Nu are niciun fel de farmec să repeți!’, adaugă tot el.
Vasile Șeicaru și Andrei Păunescu au un conflict mai vechi
Anul trecut, Vasile Șeicaru și Andrei Păunescu se certau pe o piesă patriotică celebră, „Iancu la Țebea’.
„După atâția ani i se contestă tatălui meu calitatea de compozitor și al muzicii și al textului. Este vorba doar de o replică a mea. Eu doar am reacționat la aceste contestări ale calității de autor total al acestui cântec pentru Adrian Păunescu. Și în calitate de martor și în calitate de fiu’, susținea Andrei Păunescu.
Pe de altă parte, Vasile Șeicaru afirmă că el este compozitorul piesei și că Adrian Păunescu a știut și a acceptat acest lucru.
„Singurul care mă putea acuza că am furat un cântec era Adrian Păunescu. Pe mine nu mă interesează ce spune fiul lui. El poate să spună multe lucruri acolo, dar eu aștept să fiu dat în judecată. Am avocații mei. Suntem pregătiți. Declarația mea este perfect valabilă, el nu înțelege un lucru. Procentajul ăla îl stabilește Uniunea Compozitorilor. Nu este vina mea că nu a venit Adrian Păunescu să semneze declarația. Eu m-am dus doar să-mi declar piesa mea.
Dacă luam o poezie de-a lui Blaga sau Eminescu, venea Eminescu să-mi semneze mie? Nici vorbă. Ce scrie acolo sunt niște vechituri. (…) Pe mine nu mă amețește el cu vorbe din cărți. Singurul care mă putea ataca era Adrian Păunescu. El n-a făcut-o niciodată pentru că știa că eu sunt compozitorul. (…) Eu am scris-o. Legea Uniunii Compozitorilor înseamnă că 70% din ceea ce înseamnă linie melodică aparține compozitorului și 30% textierului. Nu-i convine? Să-i dea pe ei în judecată.’, a declarat Vasile Șeicaru pentru Antena 3 anul trecut.
Fiul lui Adrian Păunescu susține că declarația piesei este ilegală:
„Este un lucru neadevărat. Nu există compoziție pe care poetul să n-o semneze. Este neprocedural. Nici atunci, nici acum nu se poate declara un cântec fără semnătura autorului. Tata n-ar fi semnat niciodată așa ceva. Declarația a fost depusă pe ascuns. Se face o afirmație foarte gravă: că tata n-a revendicat niciodată cântecul. Întotdeauna l-a revendicat. A apărut pe discuri, unde scrie clar ‘muzică Adrian Păunescu’.
Andrei Păunescu susține că se lovește de diverse obstacole cu Cenaclul Flacăra
Andrei Păunescu s-a lansat, de asemenea, la Cenaclul Flacăra, tot el fiind cel care, peste ani, a reluat tradiția. Faimosul cenaclu a fost interzis în 1985, după accidentul de la Ploiești, însă adevăratul motiv s-ar fi datorat faptului că fenomenul căpătase proporții îngrijorătoare pentru regimul comunist, iar tinerii acelor vremuri trebuiau ținuți sub control.
Acum, fiul poetului spune că lucrurile se repetă, însă motivele pentru care Cenaclul Flacăra e cenzurat sunt altele. Dacă pe vremuri se spunea că aduc prea multă modernitate și suflu occidental, acum sunt considerați mult prea naționaliști.
„Suntem obișnuiți încă din 1985 cu asemenea piedici. De când am fost interziși, de vechiul regim, în 1985. Pe atunci, ni se reproșa că suntem prea occidentali. Lucrurile s-au schimbat și acum ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă.
Acuzațiile nu sunt drepte! Noi le spunem oamenilor doar să gândească, cu mintea lor, nu să devină niște roboței în slujba nu știu căror oameni de afaceri sau politici!, spunea Andrei Păunescu în vară.