Vasilica Tastaman, o viață ca-n filme! Orfană și fără studii, a ajuns "o bijuterie a teatrului", iar Dan Tufaru a părăsit-o pe Anda Calugăreanu pentru ea

 Dumba Gabriela
.

Vasilica Tastaman a avut o poveste incredibilă de viață, uimind prin puterea cu care a ajuns, de la statutul de orfană fără studii la o bijuterie a teatrului, așa cum o numea marele Radu Beligan. Pe lângă talent, Vasilica Tastaman avea și o frumusețe răpitoare, bărbații vremii fiind cuceriți de farmecul său. Printre aceștia s-a numărat și Dan Tufaru, care a părăsit-o pe Anda Călugăreanu pentru ea.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Vasilica Tastaman a fost una dintre femeile fatale ale României și o actriță de excepție, despre care marele Radu Beligan afirma: „Aș spune, fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman”. A jucat în filme cunoscute, alături de nume mari ale cinematografiei, chiar dacă nu avea studii de actorie, ci doar un talent uriaș.

11-211-2

Vasilica Tastaman a rămas orfană la 14 ani

Debutul pe scena de la teatru a avut loc în copilărie, în orașul natal. La 14 ani a rămas orfană și, fără un sprijin din partea familiei, nu a avut cum să studieze teatru. A ajutat-o însă Elvira Petreanu, soția nepotului poetului Ion Manolescu. Aceasta i-a predat lecții de dicție, i-a arătat ce postură trebuie să aibă și cum să dea replicile pe scenă.

Originară din Brăila, Vasilica Tastaman și-a descoperit pasiunea pentru teatru la 16 ani, când a debutat într-o piesă de teatru din orașul natal. Până la acea vârstă, a fost ucenică la o fabrică de textile din zonă.

Un mic triumf la o serbare școlară m-a făcut să mă gândesc la teatru. Participam la serbări, la șezători. În Brăila se înființase un teatru de amatori (mai exact un teatru de semi-profesionist).

Treceam mereu, în orele de repetiţii, pe la uşa teatrului, până când într-o zi, Florin Raba, regizorul spectacolului, m-a remarcat, mai ales pentru interesul cu care priveam ceea ce se întâmpla pe scenă. Probabil că pasiunea mea de spectatoare l-a impresionat, promiţându-mi primul rol de copil ce se va ivi într-o piesă.

Aveam 12 ani! Şi, într-adevăr, repertoriul cuprindea destule texte cu fetiţe obraznice şi copii orfani. Într-o zi, în mahalaua mea a apărut o doamnă care căuta copilul-actor. Astfel am fost depistată, astfel mi s-a hotărât destinul…„, declara actrița în revista Teatrul din aprilie 1972.

Fără studii de artă teatrală, Vasilica a ajuns să joace pe scenele teatrelor Giulești și Bulandra, însuși marele Beligan recuoscându-i talentul extraordinar.

„Aș spune, fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea niciun fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie. Eu n-am ce să vă povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea’, mărturisea într-un interviu mai vechi marele actor.

Citește și:Ce ritual au Brigitte și Florin Pastramă, în fiecare dimineață, pentru ca mariajul lor să reziste:'Amândoi suntem două pietre tari'

Citește și:Mama Geta, după ce Culiță Sterp i-a jignit pe jurnaliști în sala de judecată, în urma accidentului:'Oamenii urăsc atunci când…'

Citește și:Adda a apelat la ajutorul unui parapsiholog:„Am auzit zgomote în casă. Sunt bântuită de…’

Vasilica Tastaman dormea pe scaune, în culisele teatrului

„Moni Ghelerter tocmai punea în scenă ‘Familia Covaci. Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reșou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în decor apărea câte o sofa și mașiniștii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă, ca să dorm pe ea', povestea Vasilica Tastaman, despre debutul ei în lumea artistică.

Cariera Vasilicăi Tastaman s-a datorat, în cea mai mare parte, doamnei scenei românești, Lucia Sturdza Bulandra. Vasilica era angajată a Teatrului Municipal București, astăzi Teatrul Bulandra, condus, la acea dată de Lucia Sturdza Bulandra. La urechile directoarei teatrului ajunge, într-o zi, zvonul că actrița ei preferată vrea să părăsească teatrul și să se întoarcă la Brăila.

„După un spectacol, ușa cabinei mele s-a dat la perete și am auzit un glas puternic: ‘Unde-i aia mică? Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr și mi-a spus: ‘Ești actrița mea. Și a plecat.', povestea Vasilica Tastaman.

Printre cele mai cunoscute filme în care a fost distribuită se află Aproape de soare', Post restant', Castelanii', Vremea zăpezilor', Brigada Diverse în alertă!', Astă seară dansăm în familie', Dragostea începe vineri', Veronica', Păcală', Serenadă pentru etajul XII', Tufă de Veneția', Eu, tu, și… Ovidiu', Nea Mărin miliardar' și Grăbește-te încet'.

Lucia Sturdza Bulandra i-a schimbat viața Vasilicăi Tastaman

Lucia Sturdza Bulandra află cu stupoare că Vasilica nu avea unde locui: Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat… să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm!„.

Lucia Sturdza Bulandra a luat rezolvarea problemei pe umerii ei, s-a înființat la Primărie și i-a cerut personal primarului o locuință pentru Vasilica Tastaman.

Refuzul primarului a determinat-o pe marea Lucia Sturdza Bulandra să recurgă la un gest extrem: s-a aruncat în genunchi și l-a implorat cu lacrimi în ochi să o ajute cu o locuință. La distanță de doar câteva zile, Vasilica Tastaman se muta în locuința obținută cu ajutorul directoarei.

Dan Tufaru a părăsit-o pe Anda Călugăreanu pentru Vasilica Tastaman

Vasilica Tastaman fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei, cu care are un băiat pe nume Călin.

L-a părăsit mai târziu pentru actorul Dan Tufaru, care la rândul lui era căsătorit când a cunoscut-o. S-a iubit însă și cu alți bărbați celebri, care au fost fermecați de frumusețea ei.

„Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndrăgostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Călugăreanu', povestea actorul Vladimir Găitan, despre momentul în care cei doi s-au îndrăgostit iremediabil.

În volumul „Vasilica Tastaman. Femeia fatala a Romaniei – Volumul X’, Boerescu Dan-Silviu o prezintă astfel pe actriță: „Femeia care a despărțit-o pe Anda Călugăreanu de Dan Tufaru, iubita lui Gheorghe Dinică și a altor vedete, dar și soția celebrului antrenor de la Steaua, Emeric Jenei, a fost o actriță talentată și cu mult sex appeal, care a răvășit efectiv lumea artistică a României din anii ʼ60-ʼ80″.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton