Vedete din România care au ajuns la azil. Aplauzele și luminile scenei nu le-au garantat o bătrânețe liniștită

 Dumba Gabriela
.

Realitatea tristă a zilelor noastre și „azilele groazei” descoperite zi de zi în toată țara amintesc de soarta tristă a unor vedete care își petrec bătrânețile la azil. Din păcate, unii dintre artiștii cândva iubiți și răsplătiți cu ropote de aplauze în zeci de ani de carieră s-au stins singuri, într-o cameră de azil.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Zina Dumitrescu, Valentin Uritescu sau Alexandru Arșinel sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite persoane publice din România, care au ajuns la azil. Copiii lor au fost aspru criticați de fanii artiștilor pentru că și-au lăsat părinții să se stingă departe de casa lor, printre străini.

6203296162032961

Zina Dumitrescu a petrecut 8 ani la azil

Zina Dumitrescu, odată supranumită „mama modei din România', a murit în 2019, la vârsta de 82 de ani, după opt ani petrecuți într-un centru pentru bătrâni. O viață de aplauze, sute de prieteni în lumea mondenă, petreceri, evenimente cu ștaif, oameni pe care i-a transformat în mari vedete…

Nimic din toate astea nu a ajutat-o la bătrânețe. A luptat singură cu bolile și, în cele din urmă, s-a stins tot singură, departe de luminile reflectoarelor care au încălzit-o toată viața.

Peste 10.000 de euro ar datora fiul „mamei Zina' patronului azilului în care a murit mama lui, bani care nici astăzi nu ar fi fost recuperați.

Valentin Uritescu s-a internat singur la azil

Și Valentin Uritescu s-a stins într-un azil, anul trecut, la vârsta de 81 de ani! Actorul suferea de Parkinson și s-a retras într-un centru specializat de îngrijire pentru că avea nevoie de îngrijire specială, iar soția lui este în vârstă și fiul lor foarte ocupat.

Marele actor avea dureri îngrozitoare încă de la vârsta de 33 de ani, din cauza unei boli degenerative, Sindromul Extrapiramidal, fiind chiar în pragul sinuciderii din această cauză. „Nu e Parkinsonul ăla care te zvântă, pentru că niciodată capul şi mâinile nu mi s-au mişcat necontrolat. Picioarele, în schimb, îngrozitor mă afectează. Fac ce fac şi pic în genunchi', povestea la un moment dat, Valentin Uritescu.

Valentin Uritescu a petrecut în jur de trei ani la căminul de bătrâni înainte să se stingă și familia a sperat până în ultima clipă că se va simți mai bine și va reveni acasă. Nu s-a întâmplat asta și în iunie anul trecut, maestrul Uritescu a închis ochii.

Alexandru Arșinel, uitat de colegii de scenă la azil, în ultimele luni din viață

Alexandru Arșinel și-a petrecut ultimele luni într-un azil, după ce băieții actorului au luat decizia de a-i oferi o îngrijire de specialitate, având în vedere că starea de sănătate a tatălui său începuse să se deterioreze.

Marele actor ar fi slăbit enorm în ultima perioadă și ar fi suferit o cădere psihică în ultima perioadă a vieții, dar și mai mult decât durerile fizice l-a afectat lipsa vizitelor oamenilor dragi. Presa scria anul trecut că Alexandru Arșinel suferea îngrozitor că prietenii și colegii nu au trecut pe la cămin să stea de vorbă cu el.

Îndrăgitul actor a încetat din viață pe 29 septembrie 2022, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 83 de ani.

Și regizoarea Sanda Manu s-a stins anul aceasta, la azil, la vârsta de 90 de ani. Se pare că ea a ales să meargă la azil înainte ca mintea să îi fie afectată, după cum a spus regizoarea și scriitoarea Lia Bugnar.

Citește și: De ce Oana Roman și-a dus mama la azil, dar și cât plătește lunar pentru îngrijirea ei: ‘Costă foarte mult. Nu e demnitate să…

Citește și: Dana Chera (Grecu), despre divorțul de primul soț, după 20 de ani căsnicie: „Știam, cu experiența vârstei de 40 de ani, cum…’/ EXCLUSIV

Citește și: De ce își ține Ramona Gabor iubitul ascuns: „Am trecut prin tot felul de lucruri’ / Locuiește în Dubai cu iubitul ei

Cântărețul Nelu Bălășoiu este îngrijit la azil din mila directorului

Artistul Nelu Bălășoiu se află internat la un azil de bătrâni din Suceava, încă din 2018. Înainte de a ajuns acolo, artistul locuia singur într-o casă lângă Slobozia, fiind îngrijit de câțiva vecini. Suferea de ciroză, diabet și demență. Acesta se deplasa greu și din cauza faptului că îi fusese tăiată o parte din laba unui picior.

Directorul azilului a decis să suporte cheltuielile pentru că Nelu Bălășoiu avea o pensie foarte mică, de doar 600 de lei, în timp ce îngrijirea lui depășea 2000 de lei pe lună. Astfel, îndrăgitul artist de muzică populară a rămas acolo până la decesul său, pe 21 aprilie 2020.

Oana Roman, criticată că și-a internat mama la azil

Mioara Roman se află de mult timp într-un centru special pentru seniori. Criticate că și-au internat mama la azil, însă fiicele ei, Catinca și Oana Roman, dau asigurări că este vorba despre un centrul de lux destinat vârstnicilor, unde mama ei primește cea mai bună îngrijire.

Mioara Roman suferă de mai multe boli grave, printre care și Parkinson, iar Oana susține că nu și-ar fi putut îngriji mama la fel de bine acasă.

Mama e așa și așa, nu e neapărat bine, are probleme cogntive, din păcate nu există cale de vindecare pentru ele, facem tot ce putem ca să fie cât mai bine îngrijită, cât mai stabilă și Doamne ajută!’, spune Oana Roman.

Oana Roman a ținut să argumenteze decizia sa de a-și duce mama la un centru de îngrijire special, la care o și vizitează de două ori pe săptămână.

„A fost cea mai bună decizie pe care puteam să o fac pentru ea din două motive: să-i prelungesc viața și să-i prelungesc viața în demnitate. (…) Din păcate, aceste degenerări cognitive sunt foarte rapide, ele avansează foarte rapid, iar știința încă nu a descoperit nicio modalitate de a le ține în loc sau de a le da înapoi. Lucrurile au evoluat rapid, din păcate.

Dacă ea acum doi ani, un an și jumătate era bine, acum nu mai este același lucru. Prima oară am fost cu ea acum un an și opt luni într-un centru ca să o evaluăm. Am mai adus-o acasă, nu a fost bine, așa că am luat decizia, după ce am discutat cu toți doctorii, cu psihiatrii, cu toată lumea, împreună cu ei am decis că varianta cea mai bună ca această degenerare să fie ținută sub control și pentru ca ea să nu se degradeze prea repede e să stea într-un loc în care să primească toate îngrijirile de care are nevoie în timp real.‘, a povestit Oana Roman în podcastul „Vorba lui Jorge.

Fosta iubită a lui Nichita Stănescu trăiește într-un azil din Suedia

Poeta Gabriela Melinescu este internată, de mai mulți ani, într-un azil din Suedia. Fosta iubită a lui Nichita Stănescu are 80 de ani și își trăiește bătrânețea într-un scaun cu rotile, într-un cămin din Stockholm. De mai bine de 10 ani, Gabriela Melinescu suferă de o formă severă de demență, care a paralizat-o aproape complet.

Ion Lăceanu s-a internat la azil după moartea soției

Și artistul Ion Lăceanu locuiește într-un cămin de bătrâni din București de aproape doi ani, după o viață întreagă în care a doinit pentru marii politicieni ai lumii, inclusiv pentru fostul președinte american John F. Kennedy, Jimmy Carter, dar și pentru Mihail Gorbaciov.

Deși spune că aici are tot ce-i trebuie, cântărețului de muzică populară îi este dor de casa lui, dar spune că nu are cine să aibă grijă de el, la cei 87 de ani pe care îi are. Fiul îi plătește, însă, azilul, în jur de 2500 de lei lunar.

Este foarte bine aici, sunt mulțumit, e mâncarea bună, avem trei mese pe zi, este un cămin de bătrâni situat în zona Circului din București. Nu era mai bine să rămân acasă. M-am tot gândit să iau o femeie, ca să mă ajute la treburi, dar seara rămâneam tot singur.

Eu am decis să mă mut aici. Sufeream de singurătate, după decesul soției. Casa era goală, mi-era urât singur, aici mai schimb o vorbă cu cineva.

Mai stau cu o persoană, sunt camere de maximum două locuri. Nu știu cât costă cazarea și masa, nu mă ocup eu, fiul meu plătește. Vine mereu și îmi aduce de toate, nu-mi lipsește nimic„, a povestit Ion Lăceanu pentru ego.ro, acum ceva timp.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton