Experienta lui Marcel Iures in cinematografie a inceput cu mare entuziasm, iar punctul de implinire maxima a fost intalnirea cu Mircea Veroiu. Retrospectiv, actorul crede acum ca intalnirea s-a produs prea devreme, cand nu era pe deplin pregatit pentru interactiunea artistica cu asa o personalitate. La vremea aceea, cand totul era gri si lipsit de personalitate, asemenea intalniri insemnau enorm in economia vietii cuiva. In teatru, intalnirea fundamentala a fost cea cu Mihai Manutiu.
Dupa ce a interpretat primul rol, pe Liszt, a urmat in 1981 „Castelul din Carpati regizat de Stere Gulea, un film valabil si astazi, iar in 1983 „Sa mori ranit din dragoste de viata, alaturi de Claudiu Bleont. Actorul declara la un moment dat ca, dupa parerea lui, acest film nu a fost suficient de apreciat in Romania, nici inainte, nici dupa revolutie, insa productia a fost amintita in revista de specialitate „Variety, ceea ce echivaleaza cu un premiu.
Anul 1994 a fost unul de rascruce in cariera lui Marcel Iures. A fost momentul in care a devenit actor liber profesionist. Tot in acest an pleaca intr-un turneu in Marea Britanie cu rolul principal din „Richard al III-lea in regia lui Mihai Maniutiu, catalogata ca piesa sfarsitului de secol. Un an cu adevarat reusit, in care a jucat inclusiv in „Interviu cu un vampir, alaturi de Tom Cruise, Brad Pitt, Kirsten Dunst si Antonio Banderas, in regia lui Neil Jordan. Nimeni nu-si aminteste prea tare aparitia exacta a actorului din film, insa pentru orgoliul nostru, al tuturor, era suficient sa stim ca Marcel Iures este undeva pe ecran, alaturi de starurile hollywoodiene. Cel mai important este ca filmul a marcat un inceput de drum care a continuat in mod spectaculos cu „Misiune imposibila in 1996, „Pacificatorul in 1997, „Razboiul lui Tom Hart, iar in vara aceasta partea a III-a a filmului „Piratii din Caraibe. Despre experienta hollywoodiana, Iures povesteste ca a cunoscut oameni foarte educati, politicosi care in nici un caz nu l-au discriminat pentru faptul ca venea dintr-o tara mica; tratament care a functionat ca un balsam pentru frustrarile acumulate aici. Niciodata colegii de platou, oricat de cunoscuti ar fi fost, nu au pus o distanta intre ei si actorii din Europa de Est. Beneficiile de star, rasfaturile si excesele de tip hollywoodian sunt traite intr-un mod decent, nicidecum sub privirile altora si in nici un caz atunci cand se munceste. Marcel Iures, prin talentul si reusitele lui, reprezinta un vis implinit, o certitudine ca e posibil sa pornesti dintr-o tara ca Romania si sa ajungi intr-un club exclusivist rezervat celor mai mari actori din lume. Valoarea lui Marcel Iures nu sta numai in participarea la aceste superproductii de sute de milioane de dolari, ci mai ales in rolurile sale excelente de teatru ca Richard al II-lea, Hamlet, Henric al IV-lea. Un vis implinit al reusitei sale financiare in strainatate este Teatrul Act cu care a avut primul spectacol „Omor in Catedrala in regia lui Mihai Manutiu pe 1 octombrie 1995 la Cluj, avandu-l in rol principal chiar pe Iures. Iar in 1998 a avut loc inaugurarea spatiului Teatrului Act din Calea Victoriei, unde isi petrece timpul cand nu filmeaza.
Alexandra Casiel, Fotografii: www.cinemagia.ro