Desi aproape toata lumea are impresia ca Olivia Newton-John este de aceeasi origine australiana ca si Kylie Minogue, artista care ar fi putut fara probleme candida la titlul de Americas Sweetheart, s-a nascut pe 26 septembrie 1948 in Cambridge, Anglia, intr-o familie de intelectuali (bunicul din partea mamei, Max Born, a fost un fizician care a luat premiul Nobel in 1954). In ciuda mediului academic in care a crescut, Olivia a avut inca de mica inclinatie spre arta, muzica si dans, ea nefiind interesata de stiintele exacte, pe care le-ar fi inteles foarte bine cu ajutorul bunicului.
Doar primii ani i-a petrecut artista in Anglia, pentru ca in 1954 familia Newton-John a emigrat in Melbourne, Australia, unde tatal ei a fost desemnat director la Ormond College din cadrul Universitatii Melbourne. Olivia si-a pastrat pasiunea si inclinatia pentru muzica, mai cu seama ca niciunul dintre parintii ei nu a insistat ca ea sa aiba aceleasi preocupari ca si ei. Libertatea de care s-a bucurat copilul de atunci si increderea care i s-a acordat s-au reflectat in succesul ei de mai tarziu, prin care a demonstrat ca nu a gresit alegand sa faca altceva decat a vazut in familie. Astfel ca, la 14 ani Olivia a format impreuna cu trei colege de clasa trupa „Sol Four care, desi a avut o viata scurta, a durat indeajuns de mult incat sa-i intareasca dorinta de a continua cu muzica. Ceea ce a si facut, iar prin 1963 ajunsese deja sa fie foarte des invitata la emisiuni TV. Dupa ce a castigat un concurs, a fost rasplatita cu o excursie in Anglia, unde s-a dus numai la insistentele mamei. Aici a urmat-o si o buna prietena, Pat Carroll, cu care a mers in turnee prin Europa, cantand impreuna prin cluburi, pana cand lui Pat i-a expirat viza si a trebuit sa se reintoarca in Australia. Olivia a continuat pe cont propriu, iar in 1966 a inregistrat prima piesa, „Till You Say Youll Be Mine, pentru ca in 1971 sa scoata primul ei album solo, „If Not For You. Dupa ce a devenit o artista foarte cunoscuta in Australia, in 1973 Newton-John a plecat in America, unde urmatorul ei album, „Have You Never Been Mallow, a adus-o si aici in randul artistilor de top. Insa aparitia alaturi de John Travolta in „Grease (1978) a facut-o cunoscuta si pentru un alt segment de public, astfel ca aceasta productie a fost unul dintre hiturile de box office ale anului.
La capitolul premii, Olivia se poate mandri cu un Grammy pe care l-a obtinut in 1983 la categoria Best Video pentru piesa „Lets Get Physical, dar si cu doua nominalizari la Zmeura de Aur la categoria Worst Actress, una in 1981 (an in care a primit o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame) pentru rolul din „Xanadu (1980) si alta doi ani mai tarziu pentru rolul din „Two of a Kind. Cu toate acestea, la sfarsitul acestei luni este programata relansarea DVD-ului „Xanadu, in speranta ca poate publicul de astazi va primi mai bine aceasta productie.